sunnuntaina, marraskuuta 19, 2006

Saksan hienouksia


512. päivä

Päivän ilmaisu: Hunde-Wasserbett eli koiran vesisänky

Kaksi potensiin yhdeksän päivää takana. Toivottavasti kaksi potenssiin kymmenen jää kokematta. Jotenkaan ei jaksaisi tuplata nyt nähtyjä päiviä. Normiviikko muuten takana tätä merkkipäivää lukuunottamatta. Jatketaan siis arkipäiväisten asioiden ihmettelyä.

Keskiviikkona oli pyörästä taas vaihteeksi kumi puhki. Tämä tulikin tosi kivasti hieman päälle yksitoistatuntisen työpäivän päätteeksi. Taisi olla kolmas renkaan puhkeaminen kahden kuukauden sisällä. Onni onnettomuudessa ovat kuitenkin kaksi matkan varrella olevaa huoltoasemaa, joissa sain kumin täytettyä ilmalla sopivin välein ja pääsin polkemaan kotiin asti. Ilma lähti nyt siitä vanhasta renkaasta, jota en vielä ollut vaihtanut uuteen. Vaihdoin sisä- ja ulkokumin uuteen ja nyt toivon, että puhjenneet renkaat ovat historiaa. Sisäkumissa on jopa sellainen hienous, että sen sisään on laitettu valmiiksi mahdollisen reiän tukkivaa geeliä eli tavallaan siinä tuli renkaanpaikkaussarja sisäänrakennettuna. Saa nähdä miten tuo toimii, vaikka toivon kyllä, että en toimintaa pääse näkemään. Lisäksi toivon, ettei geeli tuki renkaan venttiiliä. Tällä kertaa rengas oli ilmeisesti puhjennut irtokiven mentyä osittain päälikumin läpi.

Uusi sisärenkaani oli muuten oikein TÜV:n (Technischen Überwachungsvereine) tarkastama. TÜV-tarkastus taitaa olla monelle saksalaiselle kaikki kaikessa, koska niin monessa erilaisessa tuotteessa sitä näkee. Esimerkiksi monet Lidlin myymät tuotteet ovat TÜV-sertifioitua ”laatutavaraa”. En tiedä mitä tämä oikeasti tarkoittaa, mutta täytyy sen jossain määrin olla merkki jostakin, koska niin monessa tuotteessa tuota näkee.

Myös autot ja moottoripyörät pitää TÜVittää. Tämä vastaa suomalaista autokatsastusta. Toisin kuin Suomessa, korjaamolla on oikeus suorittaa katsastaminen. Pidän tätä hieman huonona juttuna, koska korjaamolla on aina oma lehmä ojassa auton tekniikkaa tutkittaessa. Ja onhan noita juttuja kuulunut, että automyyjän vientiin myymä auto on saatu helposti katsastettua Saksassa, mutta sitten heti Suomeen saapuessa tehdyssä katsastuksessa on havaittu merkittäviä vikoja. Korjaamoiden katsastuksia varmaan valvotaan jollain tavalla, koska kaikki korjaamot eivät saa suorittaa katsastuksia.

Säätiedotuksen lupauksen mukaisesti torstaina oli hieno päivä. Lämpöä oli hieman alle 20 ja auringossa oli mukavan lämpöistä. Vielä kun olin pakotettu ajamaan mopolla töihin, niin ei harmittanut yhtään. Lauantaina sitten hieman harmitti, kun vakuutusyhtiöltä tuli 1500e lasku ensikaudelle. Ei ole ihan halpaa lystiä tämä tehokkaan (> 98hp) moottoripyörän omistaminen. Tietty älytöntä lisähintaa tuo vielä koko se, että pidän pyörän talvellakin vakuutuksissa, mutta ei juuri muu auta.

Alunperin odotin vakuutusmaksun olevan noin 1450e, mutta sitten loppusumma olikin 1503e. Tämä johtui saksalaisten kauhistelemasta arvonlisäveron korotuksesta. Muistaakseni korotus oli kolme prosenttia eli 16:sta 19:ään. Ei tunnu minun rahankäytössäni. Toki jos olisi ostamassa vaikkapa uutta noin 30 000e maksavaa autoa, korotus toisi jo tonnin lisähinnan uudelle koslalle. Saksalaiset voisivat käydä siedätyshoidossa Suomessa, niin loppuisi se hinnoista mutiseminen.

Meinasin lauantaina käydä ostamssa uudet juoksulenkkarit, mutta kaupoissa pyörittyäni lykkäsin ostokset Suomen visiitille. Vaikka tarvitsisin kenkiä heti ja vaikka ne olisivat halvemmat täällä, en jaksa asioida huonosti – tai ei lainkaan – englantia puhuvan myyjän kanssa ja ostaa tarkoitukseen sopimattomat kengät. Kuten arvata saattaa, tarkoitus olisi aloittaa lenkkeily taas uudestaan.

Olen aiemmin valittanut varmasti jo moneen kertaan saksalaisten asuntojen olematonta ilmanvaihtoa. Jos ei avaa ikkunaa silloin tällöin, on turha odottaa, että ilma vaihtuisi itsestään. Tämä näkyy lähinnä siinä, että kämpässä on ummehtunut haju ja vaatteet eivät kuivu. Tällä viikolla naureskelin narulla kuivamassa olleen sukan märkyyttä: eihän se ollut ollut kuivumassa kuin päälle vuorokauden. Saksassa kärsivällisyys kasvaa kaikissa asioissa. Tai sitten pitää hankkia tai käyttää koneellista ratkaisua eli kuivausrumpua.

Joulu lähestyy ja sen mukana iänikuinen lahjaongelma. Mitä voi ostaa tuttaville, joilla jo on kaikkea. Ei hätää, minulla on Sinulle uskomattoman hieno lahjaidea. Jos tuttavasi omistaa koiran, voit ostaa lahjaksi koiran vesisängyn. Nyt vain alkaen 299e! Kyllä koira tykkää ja nukkuu ergonomisesti tämän jälkeen. Mainoksessa luvattiin lisäksi, että koiran regeneroitumishormonituotanto – mitä ne sitten ovatkaan – lähtee kasvuun ja että koira pääsee vihdoinkin nukkumaan luonnollisesti. Kyllä täällä Saksassa on selvästi korkeampi elintaso kuin kylmässä pohjolassa.

Joulu toi mukanaan suomalaiset joulumyyjäiset. Läheisellä kirkolla oli myynnissä perinteisiä suomalaisia jouluun enemmän tai vähemmän liittyviä elintarvikkeita. Itse ostin joulutorttuja, ruisleipää ja karjalanpiirakoita. Harmikseni glögiä ei ollut myynnissä, joten tämäkin joulunodotus menee sitten vaan glühweinin voimalla.

Viikon iso saksalainen uutinen lienee Siemensin lahjonta- ja kavallusepäilyt. Itseäni ei pätkääkään liikuttaisi muuten, mutta Nokia Networksin ja Siemensin telepuolen yhdistyminen tekee asiasta mielenkiintoisen. Vaikka ainakaan Suomen uutisissa ei ole vielä spekuloitu epäilyjen vaikutuksesta yhdistymiseen, jotain tästä kuitenkin seurannee. Jäämme odottamaan julkisuuteen valuvia lisätietoja.

Liitin blogiin Googlen käyttäjäanalyysipalvelun. Aina kun saavut lukemaan blogia, analyysipalvelu kirjaa tiedon ylös. Aiemmin en ole ollut selvillä moniko blogia oikeastaan lukee, mutta tämän jälkeen minulla on ainakin hämärä käsitys. Julkaisen tilastotietoja myöhemmin. Hieman kyllä epäilyttää Googlen saama henkilökohtaisen tiedon määrä, sillä tällä hetkellä blogini, siviilisähköpostini ja uutuutena analyysipalveluni toimivat Googlen voimalla. Sitten kun Google pystynee yhdistämään weppihakuni tietokoneeseeni, niin kyllä alkaa olemaan hyvin isoveli valvoo -tunnelma.

Säistä sen verran, että jätin tänään ajelematta mopolla kylmän ja sateisen ilman takia. Ja tätä on ennustettu jatkuvaksi eli hyvät kelit palailevat sitten keväällä joskus huhtikuussa aikaisintaan.

(kuva Itävallan reissulta)

3 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Tampereen miäs seuraakin tarkkaan liike-elämän liikkeitä. Kovin monia ulkomailla asuvia suomalaisia ei Nokian ja Siemenssin yhdistyminen kiinnostaisi.

maanantaina, marraskuuta 20, 2006 1:22:00 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Mites blogspot ja google liittyy toisiinsa?

maanantaina, marraskuuta 20, 2006 3:42:00 ip.  
Blogger SuomenEdustaja said...

Anonyymi: Blogspot (tai Blogger) on Googlen. Tässä historiaa: http://www.blogger.com/about

Jussi: kyllähän tuo Nokia Siemens kaikkia alan ihmisiä kiinnostaa ja erityisesti siksi, että Siemensillä tapahtuu jänniä.

tiistaina, marraskuuta 21, 2006 9:03:00 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home