sunnuntaina, marraskuuta 12, 2006

Karnevaaliajan alku 11.11. klo 11:11


505. päivä

Päivän ilmaisu: Obernarr eli ylinarri

Viisisataa päivää rikki. Sataset paukkuu huomaamatta. Ja vielä taitaa olla edessä ainakin muutama sata.

Lauantaina oli karnevaaliajan lähtölaukaus. Karnevaaliaika alkaa joka vuosi marraskuun 11. (11.11.) päivä kello 11:11. Kuten jo viime vuonna tuli todettua, varsinaisten karnevaalien aikaan saksalaisetkin saavat ryypätä päänsä täyteen vaikka keskellä päivää. Ilmeisesti sama sääntö pätee karnevaaliajan alkamispäivään, koska humaltunutta porukkaa näkyi heiluvan pullojen kanssa karnevaalien aloitustapahtumassa. Itse tapahtumassa karnevaalien ylinarri haukkui perinteen mukaisesti poliitikkoja ja karnevaalien johtaja julisti karnevaaliajan alkaneeksi. Meikäläisen tilaisuus jätti aika kylmäksi, eikä ylinarrin höpinät tainneet kauhean hauskoja olla, koska en huomannut ympärillä vellovien saksalaismassojen nauravan. Tulipa kuitenkin käytyä katsomassa startti. Kuten yleensä kaikissa tapahtumissa, poliiseja oli paikalla järjettömän monta. Ottamastani valokuvasta laskin, että torin sivussa oli yhdeksän poliisimaijaa päivystämässä (plus muutama normaali partioauto) ja jokaisessa maijassa oli poliiseja puolimellakkavarustuksessa odottelemassa. Hieman tuntui liioitellulta, mutta kun poliiseja kerran tässä maassa riittää, niin miksei niitä sitten kannaisi päivystyttää torin laidalla.

Kotimaasta tutun Lidlin lisäksi Saksassa on ainakin kaksi muuta halpaelintarvikekauppaketjua eli Plus ja Aldi. Naureskelin tällä viikolla tulleen Plussan mainoslehdelle, jossa mainostettiin talopakettia hintaan 99.999e. Vähän niin kuin heräteostoksena voisi hankkia talopaketin. Olipa paketissa seitsemän eri värivaihtoehtoakin ja lisähintaan sai kellarin. Talopaketti ei tosin ollut suoraan Plussasta ostettavissa vaan Plussa toimi vain välikätenä ja mainostajana. Kuinkahan moni ostaa talonsa tämän mainoksen perusteella? Kuinka moni Suomessa ostaisi talopaketin Lidlistä?

Plus-kaupasta voi siirtyä sujuvasti lähikaupan hassutuksiin. Tällä kertaa tarkoitan lähikaupalla tosin kilometrin päässä sijaitsevaa isoa markettia. Jostain syystä marketissa ei ole ollenkaan kädessä kannettavia kauppakoreja ja kaikki joutuvat ottamaan kauppakärryn. Vaikka kauppakori riittäisi yleensä itselleni, ei kärryn käyttäminen ole mahdottoman hankalaa. Ongelma on vaan siinä, että kärryjä ei ole riittävästi tai ne on väärässä paikassa. Aika usein joutuu odottamaan kaupasta tulevia muita asiakkaita, jotta näiltä saisi kärryn käyttöönsä. En tiedä liittyykö kärrypakko sitten siihen, että kassa joutuu aina naputtelemaan kassaan kärryn numeron ennen kuin voi alkaa takomaan siihen ostoksia. Kärryssä ei muuten saa olla yhtään mitään sillä hetkellä kuin numero tarkastetaan. Kenties tämä on vain keino varmistua siitä, että kassa katsoo kärryn olevan tyhjä. Muuten joku voisi salakuljetaa kauppakärryssä jotain kassan ohi. Testimielessä voisi joskus yrittää ostaa jotain ilman kärryä. Menisiköhän hieno järjestelmä tästä aivan sekaisin.

Kuten olen aiemmin kertonut, minulla on kotona 2MB ADSL -yhteys. Itse ADSL maksaa muistaakseni 20e luokkaa kuussa, mutta tähän tulee sitten vielä lisäksi pakollinen puhelinlinja, joka maksaa toiset 20e. Nyt vihdoin talooni saisi jotain muuta kuin ADSL:n. TV-kaapelin kautta yhteyksiä tarjoavalta ISH:ltä saisi 2MB kaapelimodeemiliittymän hintaan 20e kuussa. 6MB liittymä olisi 35e. Muuten varmaan vaihtaisin ISH:iin, mutta tämä tietäisi 12kk sopimusta. Nettihinnat alkavat olemaan Suomen tasoa, mikäli voi ottaa kaapelimodeemin. Joka taloudessa tämä ei tietenkään ole edes vaihtoehtona.

Lauantaina oli taas kuukauden kantapöytä. Kuten niin monella edellisellä kerralla, kantis oli todella suosittu ja paikalla oli parikymmentä ihmistä. Hyvä näin! Perinteinen kantapöytäpaikkamme alkoi käymään jo ahtaaksi, mutta ainakin vielä on liian aikaista vaihtaa muualle.

Kantista pohjustimme käymällä elokuvissa katsomassa uuden Borat-leffan. Leffa oli alkuperäiskielellä saksankielisillä tekstityksillä. Saksalaiseen tapaan aluksi tuli noin kymmenen minuuttia mainoksia ja mainosten lopussa pienen tauon jälkeen toiset kymmenen minuuttia trailereita. Viimeinen mainos on kai yleensä jäätelömainos, jonka jälkeen elokuvasaliin tullaan myymään jäätelöä. Tällä kertaa myyjiä ei tosin näkynyt. Muuten leffakokemus ei suomalaisesta eronnut. Tällä reissulla tuli maistettua ensimmäistä kertaa Saksassa suosittuja makeita popcorneja. Ei kyllä tarvitse enää syödä sokeroitua versiota, mutta tulipa kokeiltua. Suolaiset popcornit ovat täällä ”uutuus” eli niitä ei ole myyty kai kuin muutama vuosi.

Pitkän kuivan kauden jälkeen alkoi taas sadekausi. Sääennuste povaa torstaille 19 astetta lämpöä. Saa nähdä, mutta en kyllä pistäisi pahakseni.