maanantaina, lokakuuta 23, 2006

Polttareissa ja silmälääkärissä


485. päivä

Päivän ilmaisu: Augenarzt eli silmälääkäri

Viikko oli lauantain polttarireissua lukuunottamatta kohtuullisen tylsä. Keskitytään siis polttareihin.

Olimme varanneet saunan (no itse asiassa vaan ilmoittaneet, että pistäkää valmiiksi lämpiämään, sen kummempaa varausta ei tarvinnut), jossa aloittelimme siinä kuuden aikaan. Sauna maksaa kertalipulla 8,9e/saunoja. Sauna oli muuten lähes suomalaista saunaa vastaava, mutta varsinaista kiuasta siinä ei näkynyt missään. Löylyn heitto hoidettiin kaatamalla vettä suppiloon, josta se valui putkea pitkin jonnekin päin ja lopulta höyrystyi. Mutta ihan hyvä sauna varsinkin kun ison saunatilan saa melko varmasti ikiomaan käyttöönsä näin halvalla.

Saunalta siirryimme lähistön ravintolaan, jossa saa syödä buffetista niin paljon kuin jaksaa. Buffet kustantaa 13,9e ja siihen sisältyy erilaisia lihoja, kasviksia ja muita, jotka kaikki paistetaan yhdessä wokkipannulla. Systeemi on sama kuin aiemmin kesällä käväisemässäni paikassa, mutta hinta on 6 euroa vähemmän. Koska paikka on aivan kämpän lähistöllä, siellä voisi käydä myöhemminkin syömässä.

Lopuksi sitten lähdimme vanhaan kaupunkiin jatkoille. Jossain vaiheessa polttarisankari onnistui sohaisemaan sormellaan silmääni. Illalla ei sitten muuta kertomisen arvoista sattunut ja sunnuntai meni nukkumiseen ja silmän potemiseen.

Koska silmä ei ollut vielä tänään maanantainakaan hyvässä iskussa, otin päivän saikkua ja kävin näyttämässä silmää silmälääkärille. Jos kuuluisin julkiseen sairauskassaan, olisin joutunut menemään ensin yleislääkärille hakemaan lähetteen silmälääkärille. Koska olen privaattikassassa, hakeuduin suoraan erikoislääkärille. Silmälääkäreitä lähistöllä onkin todella monta (kuten kaikkia muitakin lääkäreitä).

Ensiksi mailasin löytämälleni lääkärille ennen yhdeksää, mutta tästä ei koitunut mitään vastausta. Sitten yritin soittaa lääkärille, mutta vastaanotossa ei puhutta sanakaan muuta kuin Saksaa. Pyysin kaveria soittamaan silmälääkärille ja varaamaan ajan. Aikaa ei voinut varata, mutta 14-14:30 lääkärissä oli päivystysaikoja. Kun olin juuri menossa lääkäriin 13:55, soitti lääkäri aiemman mailini perusteella. No hyvä, lukevat siis mailejaan. Noin 30 sekunnin soitto maksoi kuitenkin 10,72e ja sitä nimitettiin puhelinneuvonnaksi. Joopajoo...

Lääkäri totesi vamman luonteen ja sanoi, että naarmu sarveiskalvossa. Parin päivän päästä pitäisi olla taas ihan kunnossa ja määräsi jotain silmätippoja käytettäväksi. Vaikka sairaanhoitajat eivät englantia osanneetkaan, lääkäri puhui tarpeeksi sujuvasti (ihmettelen, ettei osannut sujuvasti, koska weppisivujen mukaan kaveri oli opiskellut englannissa). Nimen perusteella arvasi vielä suomalaiseksi. Aika odottamatonta. Koko lääkärikeikka kustansi 62,91e + silmätipat 13,8e. Tämän vuoden sairauskuluja n. 250e täynnä, vielä olisi 150e rajaan, jolloin pitäisi lähettää laskut vakuutusyhtiölle. Jos 400e ei tule täyteen, ei laskuja kannata lähettää ja saan palautuksina 400e vuoden lopussa.

Huomenna töihin taas ja pitää tässä pari päivää ottaa rauhallisemmin ja varovaisesti silmän kanssa.

Asiasta toiseen. Varasimme hotellihuoneet ensi vuoden Oktoberfesteille Müncheniin. Kun huonevarauksen tekee vuotta(!) ennen, huoneen voi löytää vielä järkevään hintaan. Varasimme yhden neljän hengen huoneen hintaan 340e ja yhden kahden hengen huoneen hintaan 300e, molemmat kolmelle yölle. Ei paha hinta kummastakaan, kun vertaa viime huhtikuussa vallinneisiin hotellihintoihin: 150e/yö/naama halvin.

Suomen medioissakin tästä oli juttua, mutta jos jollain meni ohi: Saksaan tulee ensi vuoden alusta ”TV-maksu” internet-yhteydellä varustetuille tietokoneille ja kännyköille. Vanhastaan maksu oli vain TV:lle ja radiolle. Maksu taisi olla alle kuuden euron luokkaa kuukaudessa, mutta se ei taida olla edes talouskohtainen (TV-maksu on TV-kohtainen, mutta toisen telkun voi pitää ilmaiseksi). Internet-maksua voinee vielä valvoa jotenkin, mutta ihmettelen miten kännykkämaksua voi valvoa. Tuleeko kadulla valvoja pyytämään kännykkää nähtäväksi? Entä mikä määritellään nettiyhteydellä varustetuksi. Oma kännykkäni ei todellakaan ole nettikäyttöön sopiva, vaikka sillä kyllä weppisivuja näyttäisi pääsevän lukemaan. Joutuukohan työnantaja maksamaan työsuhdekännykästä vielä TV-maksunkin? Toivottavasti Suomessa ei lähdetä tälle samalle tielle.

Ensi viikonloppuna on sitten suomifoorumin pippalot Frankfurtissa. Täytyy ottaa vähän rauhallisemmin kuin tänä viikonloppuna.

(kuva Kotkanpesältä)