maanantaina, lokakuuta 09, 2006

Gestapo tarjoaa blogattavaa, á 5e


471. päivä

Päivän ilmaisu: Depp eli pässi (ei siis se määkivä pässi, vaan idiootti)

Poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellista blogaamista! Tulin juuri töistä ja jouduin (taas) matkalla gestapon pysäyttämisäksi. Olin liikkeellä suomalaisen kaverin kanssa. Kerrataanpa mitä tapahtui.

Lähdimme polkemaan kuntosalilta kotiin eikä kumpikaan huomannut laittaa polkupyörän valoa päälle. Ehdimme ajamaan noin 500 metriä, kun ensimmäisissä liikennevaloissa kävelijöiden valot olivat juuri vaihtuneet keltaiselle. Samaiseen risteykseen saapui juuri poliisiauto, jonka kuljettajan mielestä meidän olisi vielä pitänyt mennä ja joka jäi hetkeksi odottelemaan risteykseen. Emme kuitenkaan viitsineet ottaa sitä riskiä, että poliisi näkisi meidän menevän punaisia päin, joten jäimme odottamaan.

Poliisiauto ei sitten jatkanutkaan matkaansa vaan pysäytti tien sivuun. Kaverille tuli ahaa-elämys ja napsautimme molemmat pyörän valot päälle. Valot tosin toimivat vain pyörän liikkuessa, koska molemmilla on dynamo. Vihreitä valoja odotellessa poliisit – mies ja nainen – tulivat autosta ulos ja asettelivat koppalakkia päähän. Heti kun lähdimme vihreillä yli, tahtoi poliisi pysäyttää meidät huutelemalla niitä näitä saksaksi. Pysähdyimme sitten poliisin juttusille. Vuoropuhelu meni jotenkin näin:

Gestapo saksaksi: ”Jaahas, kaksi pyörää ilman valoja.”

Rehdit suomalaisnuoret englanniksi: ”Meillä on dynamo molemmilla, valo ei näy paikalla seisoessa.”

Gestapo saksaksi: ”Pyörissä ei ole valoja.”

Rehdit nuoret englanniksi: ”Osaisitko englantia, saksa ei oikein taivu.”

Gestapo saksaksi: ”Me olemme Saksassa ja saksassa puhutaan saksaa.”

Gestapo jatkaa saksaenglannilla: ”Missä engelsmannien passit ovat.”

Nuoret englantisaksalla: ”Ei olla engelsmanneja, ollaan suomalaisia eikä meillä ole passia mukana.”

Gestapo (tästä lähin saksaenglantia): ”Passi pitää olla mukana, antakaa passi.”

Nuoret (tästä lähin pääosin englantia, vähän saksaa): ”Ei ole passeja, käykö ajokortti.”

Gestapo jatkaa valistamista: ”Passi pitää olla mukana, antakaa passi.”

Nuoret: ”Ei ole passia, EU-kansalaisen ei tarvitse pitää passia mukana EU:n alueella.”

Gestapo: ”Kyllä passi pitää olla mukana.”

Nuoret: ”Ei pidä. EU-kansalaisen ei tarvitse kantaa passia. Ota tästä ajokortti.”

Gestapo: ”Mutta passi pitäisi olla... no antakaa ajokortit.”

Gestapolainen ojentaa ajokortit kaverilleen (naiselle) ja jatkaa: ”Niin, pyörissä ei ole valoja.”

Nuoret: ”On dynamo, joka ei toimi, jos ei aja. Voidaanko ajaa näytiksi?”

Gestapo: ”Selvä.”

(Molemmilla toimii etuvalo, toisella hieman himmeämmin. Vain toisella toimii takavalo – ei tosin minulla)

Gestapo: ”Tässä (kaverin) pyörässä on lamppu himmeänä.” (kai se näin sanoi, muuta syytä ei ollut)

Minä: ”No mikäs tässä pyörässä on vikana?”

Gestapo: ”Jassoo, ei ole etupyörässä heijastinta... katsohan kun kaverillasi on.”

Minä: ”Ei ollut ostettaessa, pitäisikö olla.”

Gestapo: ”Ei ole heijastinta, heijastin pitää olla.”

Minä: ”Selma.”

(Gestapo häviää maijaan miettimään rangaistusta. Todettakoon tässä kohtaa, että minulla oli passi mukana aivan sattumalta, koska kävin aamulla hakemassa verokorttia... tai siis yritin, siitä lisää kohta)

Gestapo: ”Se olisi sitten 10 euroa.”

Nuoret: ”Molemmiltako vai mitenkä?”

Gestapo: ”Sinä maksat viisi ja sinä viisi.”

Nuoret: ”Siinäpä tuo.”

Gestapo: ”Pyörillä ei sitten saa ajaa, vaan pitää työntää.”

Gestapo ojentaa lappusen ja lähtee. Koko ”rikos” meni kaverin piikkiin, koska 10e lappu oli kirjoitettu vain hänelle. Olisinkohan saanut itselleni matkamuiston, jos olisin huomannut pyytää. Rikoimme §17StVO -sääntöä. Lappu oli nimeltään Quittung über Erhebung eines Verwarnungsgeldes eli kuitti varoitusmaksusta.

Hieman epäselväksi jäi rikoinko itse sääntöjä enempää kuin puuttuvan etupyörän heijastimen verran. Kaverilla on valot pyörässä edessä ja takana, mutta etuvalo on himmeä. Todennäköisesti poliisi luuli meidän ajavan valoitta, koska liikennevaloissa seisoessa valot eivät palaneet (oikeasti eivät palaneet ajaessa ennen liikennevalojakaan, mutta tätä poliisit eivät voineet havaita). Koska pysäyttämään olivat ryhtyneet, eivät voineet jättää rankaisematta.

Talutimme pyörää vähän aikaa ja sitten poliisien kadottua näkyvistä, jatkoimme ajoa. Kotiin ajaessa matkalla vastaantulleilla pyörillä oli arviolta 20% etuvalo. Poliisilla olisi tässä hyvä sauma tehdä rahaa valtion kassaan.

Foorumilta muuten lueskelin, että saksalaispoliisin sinuttelusta voi saada 500e sakot. Kannattaa siis puhua englantia, niin ei tule sinutteluongelmia.

26 vuotta Suomessa, poliisi pysäyttänyt yleisen ratsian ulkopuolella kerran puhalluskokeeseen. Yhdessä ratsiassa liikaa matkustajia etupenkillä ja 150mk sakot muistaakseni. Kampanjoiden aikana Suomessa poliisi puuttuu kevyenliikenteen rikkeisiin, mutta muuten ei tunnu paljoa kiinnostavan. Ei taida olla resursseja tai muuten vaan järkilinja.

Vuosi ja neljä kuukautta Saksassa. Poliisi pysäyttänyt kolme kertaa ja yhdet sakot tai miksi tuo piti tulkita. Mahdollisesti väärästä syystä sakotti, mutta se pitää vielä selvittää. Saksassa tai ainakin Düsseldorfissa polizeita riittää. Hieman mielikuvani saksalaispoliisista himmeni. Tähän asti olen ollut saksalaispoliisin kanssa juttusilla ehkäpä seitsemän kertaa, eikä ole ollut mitään ongelmia (kerran jututettiin moottoripyöräpoliiseita mopoista ja muutaman kerran olen udellut, että mitä tapahtuu, kun poliiseita on niin paljon paikalla – ja tietty ne pari pysäytystä).

Aamulla kävin hakemassa verokorttia Einwohnermeldeamtista. Sisään mennessäni pysähdyin lukemaan infotaulusta eri tiskien tarkoitusta. Ystävällinen porttieeri tuli kysymään, että mitä etsin ja taikasanalla Lohnsteuerkarte hän opasti minut infotiskille. Onneksi opasti, sillä en missään nimessä olisi yrittänyt saada verokorttia infotiskiltä. Virkailija sanoi, ettei voi tehdä minulle vuoden 2006 verokorttia, koska joku oli tehnyt sen jo perjantaina. Virkailija ei tosin tiennyt miten kortille oli käynyt sen tekemisen jälkeen. Pyysin saman tien vuoden 2007 verokortin, niin ei tarvitse sen kanssa alkaa vehtaamaan myöhemmin. Illalla 2006 verokortti löytyi postilaatikosta ja tämä tarina sai onnellisen lopun. Olen todella yllättynyt, että vuoden 2006 verokortti tuli sähköpostin perusteella kotiin. Myös Einwohnermeldeamtin palvelu oli sinänsä loistavaa ja sujui pääosin englanniksi. Jopa Suomessa sähköpostiasiointi voisi olla ongelma. Tosin eräs ulkkari kyseli juuri kesällä, että tiedänkö missä on Suomen parasta palvelua. En ollut uskoa korviani, kun paras palvelu löytyi kuulemma verotoimistosta. Ei sillä, että minulla olisi yhtään valittamista Tampereen verotoimiston palvelusta, mutta luulisi, että parasta palvelua saisi muualta kuin valtion virastoista.

Sitten taas huomenna laittomalla pyörällä töihin. Pitää olla tarkempi valon kanssa, mutta joskus se vaan unohtuu...