tiistaina, kesäkuuta 20, 2006

Normandian maihinnousu


360. päivä

Päivän ilmaisu: Bunker eli bunkkeri

Aamu aloitettiin parin tunnin ruuhkassa seisomisella. Y:n ”tietojen” mukaan etäällä Pariisista ei ole liikenneruuhkia. Itse ilmaisin eriävän mielipiteeni, mutta yritimme kuitenkin ajaa lähes suorinta tietä kohti seuraavaa matkakohdetta, Deauvillea. Aluksi ajoimme n. 20km Pariisia kohtia pari tuntia ruuhkassa ja sitten lähdimme täysin vastakkaiseen suuntaan Pariisista pois päin. Tässä välissä kävimme vielä Pariisin kehätiellä suorittamassa kilometreittäin keskiviivan päällä ajamista (aina kun jono pysähtyi siirryimme keskelle). Enää ei tarvitse uskoa ketään, jonka mielestä miljoonakaupungin aamuruuhka ei olisi massiivinen ja kaiken mahdollisen etenemisen estävä helvetti. Ai niin, ei kannata mennä isoihin kaupunkeihin ajoneuvolla... mutta tämänhän taisin todeta jo aiemmin.

Olimme aiemmasta viisastuneena päättäneet tämän päivän ajomatkaksi vain noin 250km eli Pariisista Deauville hotellille. Emme siis yrittäneetkään päästä Normandian maihinnousun päänäyttämöitä katsomaan vaan ajattelimme tyytyä itäisimpien taisteluiden rantoihin – näin siis aluksi. Nälkä kasvaa syödessä ja kun olimme jo näin lähelle päässeet, emme millään voineet olla ajamatta eteenpäin katsomaan 2. maailmansodan aikaisia bunkkereita. Ajoimme aina Arromanchesiin asti eli Gold Beachille. Loppujen lopuksi ajomatkaa kertyi n. 500km tälle päivälle, mutta tulipahan nähtyä taistelupaikkoja ja bunkkereita. Pisin etäisyys Suomeen Helsinkiin ilmateitse mitaten oli tällä reissulla 2021km. Tämä tosin navin ilmoittamana ja lukuun saa suhtautua varauksella.

Deauvillen kaupunki oli mielenkiintoinen kokemus. Ainut ranskalainen lähes täysin ehjä ja siisti kaupunki tällä matkalla. Pariisia oli toki myös laitettu, mutta muut kaupungit tuntuivat todella rähjäisiltä. Netistä katselin, että Deauville yrittää olla jonkinlainen Rivieran korvike, joten se selittänee tilanteen. Kaupunki tuntui kalliilta, mutta jos siellä päin tulee vielä liikuttua, niin hyvällä kelillä varmaan poikkeamisen arvoinen paikka. Ainakin siellä oli hieno uimaranta. Kaupungin talojen arkkitehtuuri poikkesi täysin aiemmin näkemistäni kaupungeista.