perjantaina, kesäkuuta 16, 2006

Kommunisteilua


356. päivä

Päivän ilmaisu: Kommune eli kommuuni

Y:n järjestämä majoitus paljastui illalla hieman erikoiseksi. Y:n kaveri Hans-Peter asui 15 hengen kommuunissa, josta saimme yhden huoneen (erään kommunistin työhuone) kahdeksi yöksi käyttöömme. Kommuunissa porukka valmisti ja söi yhdessä ainakin aamupalan ja päivällisen, joista molemmista pääsimme osalliseksi. Kommuuni sijaitsi kerrostalossa, jossa oli erikokoisia kommuuneita. Hans-Peterin kommuuni oli isoin ja talossa asusti yhteensä varmaan sata ihmistä. Kommunistit selittivät syyksi erikoiselle asumismuodolle yksiöiden kalleuden Zürichissä ja ilmeisesti tarjontakaan ei ole mahdottoman hyvää.

Kiersimme päivällä jalan ympäri Zürichiä Hans-Peterin opastamana. Tältä kierrokselta mieleen jäivät 900 metrin korkeudessa ollut näkötorni, satunnaisesti pilvien takaa näkyneet lumihuippuiset alpit ja isohko Zürich-järvi. Järveä kiersimme puolitoistatuntia laivalla. Laivasta ihmettelimme hulluilta tuntuvia ihmisiä, jotka uivat keskellä laajaa selkää ilman mitään apukeinoja veneliikenteen keskellä. Harjoittelivat kuulemma jotain kisaa varten. Toinen erikoinen uimapaikka löytyi joesta. Ihmiset hyppäsivät vuolaasti virtaavaan veteen ja antoivat sen kuljettaa itseään muutaman sata metriä. Lopuksi ihmiset mätkähtivät teräskaltereihin, jotka estivät uimareiden joutumisen vähän pitemmälle jokiseikkailulle. Juuri muuta emme ehtineet näkemään päivän mittaan, koska meillä oli kiire päivälliselle.

Illalla Y valmisti päivällisen jälkiruoan (saimme osallistua päivälliselle, mikäli valmistamme jälkiruoan), jonka piti olla romanialainen erikoisuus, mutta joka maistui pitkälti suomalaiselle pannukakulle. Jälkkärin menekki oli siinä määrin hyvä, että sen täytyi olla kaikkien mielestä hyvää.

Lopuksi kävimme vielä Helsingissä (Zürichissä on todella underground-paikka nimeltään Helsinki Bar) juomassa Lapin Kultaa. No, eipä ole puoleen vuoteen tullut juotua suomalaista kaljaa, joten mikäpä siinä.

Sveitsiin mennessä kannattaa huomioida, että siellä on käytössä Sveitsin frangi. Luottokortilla pärjää todella hyvin, mutta frangeja kannattaisi olla taskussa pikkuostoksia varten. Eurotkin kelpasivat turistipaikoissa. Sveitsissä on muuten halpaa bensaa, melkein yhtä halpaa kuin Luxemburgissa.

Varasimme seuraavaksi yöksi hotellin Ranskaan Polignyyn. Poligny valittiin sen takia, että sieltä löytyi hotelli ja se oli suunnilleen puolivälissä matkalla Pariisiin. Vaikka jo Zürich itsessään oli ennalta suunnittelematon koukkaus, otimme matkaan vielä lisäkoukkauksen, jotta pääsimme katsastamaan Alppeja vähän lähempää.