sunnuntaina, kesäkuuta 04, 2006

Elämäni kallein päivä


344. päivä

Päivän ilmaisu: Steuererklärung eli veroilmoitus

Jälleen kerran vauhdikas viikko takana. Kerrataanpa viikon tapahtumia lyhyesti.

Alkuviikko meni normaaleissa merkeissä salilla ja jujutsussa rampatessa. Tiistaiaamuna Herra Fassbender Fassbenderin BMW-liikkeestä soitti ja kertoi, että minun pitäisi käydä heiltä kysymässä uusi tarjous, koska nyt heillä olisi jotain erikoisen hyvää tarjolla. Hohhoijaa, miksei kaveri suostu kertomaan puhelimessa mikä nyt on niin hyvää, että pitäisi naapuripitäjään vaivautua. Jätin asian sikseen. Perjantaina kävin Solingenissa kysymässä BMW-tarjousta ja Solingenin setä ilmoitti, etteivät he kykene tarjoamaan samaa hintaa kuin Essenin tai Möchengladbachin kaupat ja ihmetteli, että käynkö oikeasti BMW-kauppoja läpi tarjouksen perässä. Taitaa olla bemarin ostajilla liikaa rahaa taskussa, jos kerran kauppoja kilpailuttava asiakas on outolintu. Koska Solingenissa ei oltu ollenkaan valmiita lähestymään parasta saamaani tarjousta, päättelin parhaan tarjouksen olevan hyvä.

Lähdin lauantaina heti aamusta ajamaan Esseniin, koska halusin keretä vielä Mönchengladbachiin kysymään sitovaa tarjousta. Essenin myyjä ei ollut sama, jolta sain alkuperäisen tarjouksen ja uusi myyjä oli kieltämättä ihmeissään olevan näköinen, kun annoin aiemmin saamani tarjouspaperin katsottavaksi. Liekö kyseessä alhainen hinta vai mikä, mutta hinnasta ei ainakaan voinut enää keskustella. Se tehtiin heti selväksi. En tiedä oliko syynä myyjän heikohko englanninkielen taito, mikä joskus aiheuttaa väärinkäsityksiä, mutta en voinut välttää huomaamasta myyjän piikittelyä ja satunnaista vittuilua. Voi tietty olla, että myyjän oli tarkoitus olla hauska, mutta epäilyttävä kuva jäi. Tein kuitenkin tilauksen, koska ajattelin että Mönchengladbachin tarjous tuskin enää paranisi ja Essen pesi tämän täpärästi. Uusi puimuri saapuu heinäkuussa ja itselleni käyn hakemassa sen heinäkuun loppupuolella. Hintaa tuli 15800 euroa eli hirvittävästi. Valitsin seuraavat lisävarusteet: lämpökahvat, laukut, ajotietokoneen ja ESA:n. Saksan listahinta näillä varusteilla on noin 16800e toimituskuluineen (toimitus n. 350e). Näillä varusteilla Suomessa listahinnaksi olisi tullut suunnilleen 23700e eli listahintojen ero on noin seitsemän tuhatta euroa! Tässä muuten kaksi kuvaa tulevasta pyörästäni: http://www.sportrider.com/bikes/bmw-k1200s-1-1.jpg ja http://www.werners-staender-shop.de/ImagesBMW/K1200S.jpg (kuvat pyörän oikealla värillä). Sen verran muuten Essenin vaihtotarjouksesta, että tarkkaan kysellessä ilmeni, että vaihtotarjoukseen olennaisesti vaikuttavana tekijänä on mm. renkaiden kunto. Jos kulutuspintaa ei ole n. 50% jäljellä (3-4mm?), tippuu vaihtotarjouksesta n. 400e pois. Eli toivoa sopii, että Suomesta löytyisi pyörälle ostaja, koska muuten vaihtotarjous on selkeästi huonompi kuin yksityiselle myydessä saatava hinta.

Kävin shoppailemassa mm. uudet ajosaappaat lauantaina ja lauantain shoppailussa meni rahaa hieman yli 16 000 euroa. Ei halpa päivä. Selkeästi elämäni kallein shoppailupäivä.

Ajelin lauantaina keskustaan mopedilla, koska tarkoituksena oli ostaa ajosaappaat ja ne pitää testata ajopuvun kanssa. Hieman yllätyin kun keskusta oli täpösen täynnä poliiseita. Ensin huomasin erään metroaseman olevan eristetyn ja arvelin, että kyseessä täytyy olla pommi-isku tai sen uhka tai joku muu iso vaara. Poliisit sulkivat monen monituista katua ja minulla oli täysi työ päästä keskustan moottoripyörävarustekauppojen luo. Matkalla eräällä sululla puhutin yhtä poliisia sen verran, että keskustan sulutuksen syy kävi selväksi. Kaksisataa natsia suunnitteli pitävänsä mielenosoituksen tms. kulkueen ja poliisit olivat paikalla pelkästään tämän takia. Poliiseitakin taisi olla kaksisataa, koska niin vihreänä univormuista keskusta oli. Todennäköisesti ongelmia ei tulisi aiheuttamaan natsien paikalla olo vaan natsien vastustajien yritykset estää mielenosoitus. Ajosaappikkaiden oston jälkeen kiiruhdin äkkiä kotoa takaisin keskustaan, mutta en onnistunut näkemään yhtään natsia. Kyllä harmitti. Jos asuu Saksassa pari vuotta eikä näe yhtään saksalaista natsia koko sinä aikana. Menee osa kulttuuritarjonnasta ihan sivu suun...

Veronpalautukset saapuivat tällä viikolla tililleni. Veroneuvoja pisti asiasta lisätietoa ja paljastui, että Saksan verottaja otti Suomen bruttotuloikseni suomalaisia vähennyksiä sisältämättömän summan. Suomessa eläkemaksut ja työttömyysvakuutukset ovat vähennettäviä, mutta Saksassa ilmeisesti ei. En oikein ymmärrä miten saksalainen verottaja voi olettaa veronalaisiksi tuloikseni muuta kuin mitä suomalainen verottaja selkeästi ilmoittaa. Onneksi veroneuvoja teki asiasta valituksen, mutta valituksen läpimeno riippuu jostain vireillä olevista oikeusjutuista ja hommassa menee kauan. Todennäköisesti en ole enää silloin Saksassa, kun päätöksiä tulee suuntaan tai toiseen ja epäreilu kohtelu jää voimaan. Positiivisena yllätyksenä oli Saksan verottajan nopeus. Veropäätös ja palautukset saapuivat alle kahdessa kuukaudessa.

Sunnuntaina söin huonosti kypsennettyä kananlihaa ja käväisin katsomassa Rock am Ring -festivaaleja ulkopuolelta. Kananlihan kanssa tuli töpeksittyä, koska olin ostanut valmiiksi paneroituja pakastettuja kananpaloja ja luulin niiden olevan kypsennettyjä, kuten muiden vastaavien paneroitujen kanatuotteiden. Vasta muutaman suupalan jälkeen aloin pohtimaan lihan mehukkuutta ja aloin tutkimaan pakettia tarkemmin. Jos nyt ihan oikein ymmärsin paketista (sanakirjan kanssa), liha olisi pitänyt kypsentää kuten raaka liha. 35 minuuttia uunissa ei ole jäisille kananpaloille riittävä kypsennysaika ja lopulta heitin kanat roskiin. Tästä lähin olen kyllä tarkempi esikypsennettyjen tuotteiden kanssa. Toivotaan, ettei tästä harjoitteesta ole seurauksena salmonellaa, kampylobakteereita tai jotain muuta kivaa.

Rock am Ringistä ei voi paljoa sanoa, koska sisälle asti en päässyt. Olisin itse asiassa voinut mennä festareille päiväksi kuuntelemaan musiikkia, jos olisin tiennyt, että sinne myydään myös päivälippuja (75e). Harmi vaan, että päivälipuista ei mainittu festarien weppisivulla. Rock am Ring taisi mainostaa itseään Euroopan isoimmiksi. Ensi vuonna voisi yrittää taas uudestaan ko. festareille. Festarialueen vieressä oli hotelleja ja guest houseja, joten telttamajoitus ei olisi ainut vaihtoehto. Tapahtumapaikka on vanha Nürburgringin rata-alue (Nordschleife), joka sijaitsee noin 120km päässä Düsseldorfista. Düsselistä Nürburgringille johtavalla reitillä (navin kehittämällä) oli aivan älyttömän hienoja mopoiluteitä ja maisemia. Täytyy mennä uudestaankin ajelemaan sinne päin.

Tiistaina edessä 6000km huolto ja loppuviikosta taas kantis joka kuukautiseen tapaan. Mopottimen matkamittarissa 5300km, joten kai sen sitten voi viedä huoltoon. Maanantai on vapaapäivä Saksassa, joten ensi viikkokin on normaalia lyhyempi.

(kuva Luxemburgin luolista)