perjantaina, huhtikuuta 14, 2006

Rotterdam ja valtameri


293. päivä

Päivän ilmaisu: Monster eli hirviö

Perjantai alkoi aikaisella herätyksellä ja auton noudolla kello 11. Edessä oli 250 kilometrin ajo Rotterdamiin kaupunkia ihmettelemään. Saimme vuokraamosta Volkswagen Beetle 1.9TDI Cabrion. Matkavarusteina oli ostamani Garmin Quest 2 -navigaattori ja pari pulloa vettä.

Rotterdam päätettiin matkakohteeksi siksi, että se oli meren vieressä ja koska se kuulosti tutulta. Tämä taisi olla pienoinen virhe, sillä Rotterdamista ei oikein löytynyt mitään katselemisen arvoista. Museoita olisi varmasti ollut, mutta näitä emme lähteneet kiertämään. Vaikka kyseessä oli pitkäperjantai, kaikki kaupat oli arkipäivän tyyliin auki.

Matka Rotterdamiin meni ilman suurempia ongelmia ja ainoastaan kerran navigoimme aivan väärään suuntaan. Hetkeä aikaisemmin olimme katselleet vastaan tulevaa autojonoa ja kironneet, että tuohon ei ainakaan haluta ajaa. Sitten virheellisen käännöksen seurauksena jonotimme puolisen tuntia juuri katselemassamme jonossa.

Matkalla Rotterdamiin ja pois sieltä näimme suuren määrän kasvihuoneita, tasaista maata ja kanaaleita. Kuten arvata saattaa, näistä oikeastaan vain kanaalit olivat kiinnostavia turistimielessä. Oikeastaan tämän matkan vaikuttavin kohde oli valtameren ranta. Rannalla oli mukava hiekkaranta, joka lämpimällä kelillä kerää varmaan aika paljon ihmisiä. Ranta sijaitsi muuten Monsterin kaupungin tai kylän vieressä.

Paluumatkalla näimme - osittain virhenavigoinnin seurauksena - hieman paikallista syrjäseutua ja kivoja taloja kanaaleineen. Paluumatkan navigointivirhe johtui siitä, että halusimme kiertää tulomatkalla kokemamme autojonon ja sen aiheuttaneen tietyön ja arvoimme Poortugaal-nimisestä kaupungista vain jonkun kadun, jotta pääsisimme kiertämään Rotterdamin ohi toista kautta. Vasta katujen muututtua yksikaistaisiksi aloimme miettimään, että minnekäs navi meitä oikein vie. Joka tapauksessa tästä eksyilystä tuli mieleen, että pitää yrittää vähän vastaavaa kesemmällä moottoripyöräreissulla, muuten jää osa Hollantia näkemättä.

Rotterdamissa tuli sekin mieleen, että isoon kaupunkiin päivän tai muutaman tunnin vierailut ovat aika turhia. Toisaalta kannattaa muistaa myös se, että tietyt kaupungit ovat turistien suosiossa aivan syystä – ja toiset eivät.