sunnuntaina, huhtikuuta 02, 2006

Saksan erikoisuuksia


281. päivä

Päivän ilmaisu: Strom eli sähkö

Tilasin kaverille lipun Eventim-lippupalvelusta (www.eventim.de) ja maksoin sen suoraan pankkitililtä. Lippu tuli parin päivän päästä tilauksesta suoraan postilaatikkoon. Näppärää. Hieman erikoiseksi homman tekee se, että maksu meni suoraan tililtä ja muuta tietoa kuin tilinumero ja pankin yksilöivä pankkikoodi (bankleitzahl) ei tarvinnut antaa. Mitään sähköistä henkilöllisyyden varmistusta systeemissä ei ole. Käytännössä voisin tilata piletit vaikka vuokranantajani tiedoilla tai kenen tahansa, jonka tilinumeron ja pankkikoodin tiedän. Tilinumero ja pankkikoodi eivät ole mitenkään salaista tietoa, koska niitä tarvitsee maksaessaan toisen tilille rahaa. Sanomattakin selvää, että systeemi on mätä ja epäluotettava.

Sähkölaitoksen sedät ja tädit päättivät, että olen maksanut liian vähän sähköstä. Tuli 21,87e lisälasku ja kahden kuukauden välein tuleva lasku nousi 41 euroon entisestä 37 eurosta. Olen kulutanut 197 päivässä 564kWh. Onkohan tuo paljon vai vähän? Jos joku haluaa tehdä hintavertailua Suomen kanssa, niin maksan 14,67 senttiä kilowattitunnilta ja tuohon päälle 58e perusmaksua vuosittain.

Ei kuukautta ilman pyörän korjausta. Takakumi puhkesi viime viikolla ja tänään säädin uuden sisäkumin paikalleen. Ostin kaupasta saksalaisen laatusisäkumin (Schwalbe). Edellinen saman merkkinen sisäkumi toimi eturenkaassa moitteetta (vaihdoin sen vähän yli kuukausi sitten), mutta takarenkaaseen vaihtamani yksilön venttiili vuosi. Voi sitä ketutuksen määrää, kun vaivalla vaihtaa uuden sisäkumin ja sitten se on valmiiksi rikki. Edellinen takana ollut sisäkumi taisi myös olla Schwalbe, mutta niitin lävistämänä sen ilmansitomiskyky oli muuttunut merkittävän huonoksi.
Tämän tutkimuksen mukaan Saksa on OECD-maiden toiseksi kovin sinkkujen verottaja: http://www.oecd.org/document/38/0,2340,en_2649_34487_36371174_1_1_1_1,00.html. Yhteensä keskiverto yksinäinen sukankuluttaja maksaa palkastaan 50,5% veroa ja veroluonteisia maksuja! On hienoa elää Saksassa, kun valtio saa puolet palkasta. Kovin sinkkuverottaja tämän tutkimuksen mukaan Belgia. En tutkimuksesta hätäisesti löytänyt Suomen sijoitusta, mutta muistaakseni se oli 12. Ylen weppisivun mukaan. Perheverotuksessa Saksa ei sitten ole yhtä kovaotteinen, mutta se ei meikäläistä paljon lohduta. Kannattaa muistaa tämä, kun seuraavan kerran kuulee valitusta Suomen kovasta veroasteesta (Suomessa ovat verot korkeammat, mutta veroluonteisten kanssa yhdessä Saksa voittaa kirkkaasti).

Suomifoorumilta lueskelin saksalaisen järjestelmän toiminnasta avioerotilanteessa. Vaikka aihe muuten on tylsä, niin suomalaisen näkökulmasta järjestelmä on niin outo, että näen tarpeelliseksi valaista ja varoittaa lukijoita Saksan mallista. Jos ero tulee ja vaimo on toiminut kotiäitinä, vaimon elintaso ei saa laskea eron takia. Miehelle on taattua, että hän saa pitää minimissään 800e tuloistaan, mutta muuten tulot voivat mennä vaimolle ja lapsille. Ja vaikka vaimo olisi toiminut vain kotirouvana ilman lapsia, on tilanne sama ja mies maksaa. Jos taas on niin periskummallinen tilanne, että mies on ollut kotona ja vaimo töissä, niin ”kotimies” ei saa mitään vaimoltaan, koska hän voi mennä töihin eron jälkeen ja alkaa elättää itseään. Suomessa aviottoman lapsen kumpikin vanhempi joutuu maksamaan lapsen ylläpidosta, mutta Saksassa vastaavassa tilanteessa mies maksaisi myös naiselle elatusmaksua, eikä vain lapselle. Avioeron lapsettomassa perheessä, jossa molemmat käyvät töissä, tapahtuu kuten Suomessa. Eroa tulee sitten, jos toinen eron osapuolista muuttuu työkyvyttömäksi ja valtio tulee vaatimaan työssäkäyvältä työkyvyttömän elatuskustannuksia. Kustannuksia voidaan hakea vielä vuosienkin päästä erosta, eikä mitään aikarajaa ole. Avioehdon voi laatia ikävyyksien välttämiseksi, mutta se ei kuulemma ole voimassa, mikäli jompi kumpi joutuu erossa huonompaan asemaan (miksi avioehto siis yleensä laaditaan?!). Nämä säädökset pätevät myös suomalaisiin tai muun maalaisiin Saksassa pitempään asuviin aviopareihin, koska heidän katsotaan omaksuneen saksalainen elämäntapa. Höpisin vielä työkavereiden kanssa näistä ja ilmeisesti asia on, kun foorumilta luin ja tähän kopioin. Voisi sanoa, että saksalaiset tavat vain jaksavat yllättää.

Navigaattori on saapunut postista kuriirilleni. Toimii Suomessa kuulemma hyvin. Yllätyksekseni navissa ei ole korvanappipaikkaa vakiona ja tätä tarkoitusta varten joutuu hankkimaan erillisen johdon tai telineen. Toivottavasti navi toimii ajossa ilman nappeja eikä tarvitse miettiä koko asiaa (napittomuus oli se pääasiallinen syy oikean navin hankkimiseen, toivottavasti ei menneet rahat hukkaan). Autossa tupakansytytin/kaiutin -yhdistelmä on kuulemma toimiva.

Varasin pääsiäiseksi Volkswagen Beatlen kolmeksi päiväksi hintaan 66e. Tähän saattaa tulla päälle vielä kaskovakuutuksesta 12e päivää kohden, mutta halvalla saa auton alleen. Vielä ensi viikko vähän leppoisampaa ja sitten pääsiäsviikko täynnä suomivieraita.

2 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Sähkö: Tampereen SL laskuttaisi noilla kulutuslukemilla n. 70 €/vuosi. Ja tuo kulutusmäärä (n. 1045 kWh/a) lienee melko vähän. Sulla ei taida olla pesukonetta..?

maanantaina, huhtikuuta 03, 2006 4:30:00 ip.  
Blogger SuomenEdustaja said...

Sähköhän on aivan ilmaista Suomessa! Verojen lisäksi makselen sitten yli tuplahintaa sähköstä Suomeen verrattuna.

Joo, ei ole pmaa pesukonetta. Kellarissa on kone, joka pesee lyhytohjelmalla koneellisen hintaan 75c. Normiohjelmaan menee tuplaraha, mutta enpä ole sille nähnyt tarvetta :)

keskiviikkona, huhtikuuta 05, 2006 10:31:00 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home