sunnuntaina, joulukuuta 04, 2005

Frankfurtiin Suomi-foorumin pikkujouluille


162. päivä

Päivän ilmaisu: Weihnachten eli joulu

Taas piitkä kirjoitustauko, mutta otetaanpas takaisin tämänpäiväisessä.

Viime viikko oli kiirettä täynnä, enkä juuri kerennyt kirjoittelemaan blogia. Aikaa vei Frankfurtiin suuntautuneen pikkujouluvierailun valmisteleminen ja yleinen säätö.

Lähdimme eilen eli lauantaina Suomi-foorumin pikkujouluihin Frankfurtiin. Koska lähdimme matkaan minimibudjetilla, valitsimme matkustusvälineeksi junan ja schönes wochenende –lipun. Lippu maksaa 30 euroa päivältä ja viisi henkeä saa matkustaa sillä hitaissa regional-junissa (RE) niin paljon kuin päivän aikana kerkiää. Matka Frankfurtiin kestää RE-junalla neljä tuntia, kun se IC-junalla kestäisi alle kaksi. Itseäni matkan kesto ei juurikaan haitannut, koska matkustin Düs-Fra väliä ensimmäistä kertaa ja matkalla on hienoja maisemia. Kun matka edistyy kohti etelää, muuttuu maasto mäkiseksi ja Rhein virtaa upeissa laaksoissa. Pitää ensi kesänä käydä mopolla katsomassa uudestaan Rheinin vartta ja siellä olevia vanhoja linnoja.

Ennen pikkujouluja kävimme kiertämässä Frankfurtin joulumarkkinoita. Eipä ne paljon sen erikoisemmilta vaikuttaneet kuin Düsseldorfin vastaavat. Glühweinin voimin iloinen tonttujoukko jaksoi kiertää markkinoita melkein pari tuntia. Tämän jälkeen kävimme syömässä pikaisesti englantilais-australialaisessa ruokapaikassa. Itse otin annoksen, jossa oli kengurua, krokotiilia ja emua (16,9e). Nami.

Pikkujoulut olivat kohtuullisen rauhalliset ja hauskat tapahtumana. Väkeä olisi voinut olla enemmän, mutta kyllä bileet menettelivät vielä kahden- kolmenkymmenen hengen voiminkin. Baarissa soi Eläkeläiset ja sekalainen suomimusiikki. Illan DJ ja foorumin pitäjä, Ahti, pääsi YleX:n suoraan haastatteluun iltapäivällä. Tapahtuma sai siis näkyvyyttä (tai kuuluvuutta) jopa yhdessä Suomen valtamedioista.

Vaikka juhlat menivät pääosin rauhallisesti, onnistui eräs hukkaamaan käsilaukkunsa ja luuli sitä tunnin ajan varastetuksi. Jos käsilaukku ja siellä oleva lompakko sekä pankki- ja luottokortit varastetaan, on hyvä sulkea kortit lisävahinkojen välttämiseksi. Luottokortin sulkeminen onnistui ilman ongelmia Luottokuntaan soittamalla. Saksalaisen pankkikortin sulkeminen osoittautui sitten mahdottomaksi tehtäväksi. Tunnin yrittämisellä asia ei onnistunut ja kyse ei ollut edes kieliongelmasta, koska asiaa oli ajamassa myös saksaa äidinkielenään puhuvia. Todennäköisesti ongelma oli pankissa (Sparkasse) ja kellonajassa (aamuyö), koska ainakin oman pankkini eli Deutsche Bankin 24h-palvelunumero vastasi muitta mutkitta. Onni onnettomuudessa, sillä laukku ja kortit löytyivät myöhemmin ja pankkikortin kuolettamisesta olisi ollut vain haittaa. En silti saata käsittää kortin sulkemisen hankaluutta. Taloudelliset vahingot saattavat olla merkittäviä, mikäli korttia ei saa suljettua ajoissa.

Polkupyörätarinani jatkuu. Tällä kertaa takapyörästä katkesi pinna aivan yllättäen. Pitänee korjauttaa vika jonkun muun huollon yhteydessä. Jotenkin arvaan, että huoltoja on kohtapuoliin edessä. Saa nähdä miten vanne kestää ilman yhtä pinnaa. Minun pinnani ei kyllä oikein enää kestä.

Saksassa ei mene koulutuskaan hukkaan. Saan silloin tällöin kirjeitä, joiden osoitekentässä lukee Ing. se ja se. Kannatti lukea itsensä inssiksi, että saa koreilla tittelillä. Suomessa olen tasan tarkkaan kerran saanut kirjeen tittelin kera ja tämä kirje tuli yliopistolta. Saksassa kaikki tohtorit muistavat laittaa tittelinsä myös esimerkiksi postiluukkuihin ja kaikkiin nimen kirjoitusta vaativiin paikkoihin. Eikä titteliä muutenkaan häpeillä: eräs tohtori kuulemma esitteli itsensä kotibileissä tyyliin ”olen tohtori se ja se”.

Tarinoin aiemmin hammaslääkärikäynnistä. Nyt hamppuhoidot on takana ja hammas voi hyvin. Siitä olen yllättynyt, että hammaslääkärin lasku jäi pienemmäksi kuin Suomessa samalla hoidolla yksityisellä. Tarkastutin hampaat ja paikkautin yhden hampaan kesällä ennen Saksaan lähtöä. Hintaa kertyi muistaakseni 180e. Nyt vastaava hoito lääkepaikalla maksoi noin 150e. Kelakorvauksella 180 eurosta taisi jäädä maksettavaksi joku 120e. Saksassa hammaslääkärihoidon kustannuksiksi tulee vain postimerkin ja kirjekuoren hinta. Joudun nimittäin lähettämään laskun vakuutusyhtiölle.