perjantaina, lokakuuta 28, 2005

Hamppulääkärissä



125. päivä

Päivän ilmaisu: Zahnarzt eli hammaslääkäri

Ensimmäinen lääkärikokemus takana. Kävin keskiviikkona hammaslääkärissä valittamassa kylmän ja kuuman takia vihlovaa takahammasta. Hamppulääkäri puhui kohtuullisen sujuvaa englantia ja arvasi kertaistumalta sekä kansallisuuden että työpaikan oikein. Toisaalta, kun lääkäri pitää klinikkaansa työpaikan naapurissa, ei homma ollut mahdottoman vaikeata. Hamppulääkäri pisti vihlovaan hampaaseen väliaikaisen lääkepaikan ja kahden viikon päästä sitten takaisin lääkäriin, jolloin väliaikainen paikka korvataan pysyvällä. Toivottavasti lääkepaikka hoitaa hommansa, eikä tarvitse tehdä juurihoitoa... Hoito ei eronnut oikeastaan millään tavalla suomalaisesta hammaslääkäristä, joten eipä tuossa sitten mitään ihmeellistä.

Saksalaiset tuntuvat olevan välittömästi huolissaan ihmisistä, joilla on mustelmia. Itse kerään jujutsussa mustelmia varsinkin käsiin tämän tästä ja sitten lähes poikkeuksetta ihmiset utelevat töissä pienenkin mustelman perään. Suomessa käsi sai olla lähes kokonaan sinisenä ennen kuin joku kiinnitti asiaan huomiota. Mutta eipä saksalaisten huolenpito tähän lopu. Kerran olin poistamassa roskaa silmästä vessan peilin edessä, kun vessaan sattunut (julma) sakemanni tarjoutui auttamaan roskan poistossa. Enpä ihan äkkiä antaisi ko. herran tökkiä silmääni sormella tai muulla välineellä. Tiedä sitten miten tähän huolenpitoon pitäisi suhtautua.

Olen saksalaistunut jo siinä määrin, että olen alkanut ostamaan leipomon leipää silloin tällöin. Verrattomasti parempaa kuin kaupasta ostettu viikkoja säilyvä leipä. Lisäksi valinnanvaraa tuntuu olevan enemmän. Leipomoasiointi ei kyllä ole ihan yhtä helppoa kuin kaupassa leivän kärryyn heittäminen. Aina saa osoitella sormella ja arvuutella myyjän kanssa mitä haluaa. Leipomoita on lähes joka kadulla eli aivan käsittämättömän paljon Suomeen verrattuna. Leipomoiden leipien hinnat eivät ole paljoa kaupan leipiä suurempia, joten leipomoista ostaminen kannattaa.

Saksan opiskelu alkaa sitten ensi viikolla. Tarjolla tämän vuoden puolella viisi kaksoistuntia yksityisopetusta. Ei tuo kyllä hirveän paljoa ole, mutta kenties opiskelu lähtee viimein käyntiin. Jos työnantajan budjetti ei ole isompi seuraavalle vuodelle, täytyy siirtyä muuhun kuin yksityisopetukseen. Nyt kaksoistunti kustantaa 80 euroa, kun monessa kielikoulussa summalla saisi koko kuukauden. Kielikoulujen tasosta en sitten osaa sanoa, koska kuulemani arviot ovat vaihdelleet loistavasta surkeaan.

Huomenna on Suuret suomipippalot. Porukkaa on tulossa ympäri Saksaa. Ainakin Frankfurt, Köln, München ja Hampuri lähettävät muutaman pilettäjän paikan päälle. Kaiken kaikkiaan paikalle pitäisi saapua ainakin 40 ihmistä, mutta saa nähdä mikä on todellinen osanotto.

Mopoilukelejäkin on vielä pidellyt. Viikonlopuksi on luvassa yli kahdenkymmenen asteen lämpötiloja ja edessä on nelipäiväinen viikonloppu (maanantai siltauspäivä ja tiistai joku pyhäpäivä). Tämän vuoden mopoilu tosin loppuu maanantaina, mutta josko sunnuntaina vielä kerkiäisi pienen lenkin heittää. Mopo pitäisi pestä ennen talviteloille asettamista, mutta vielä en ole keksinyt missä homman voisi helpoiten hoitaa. Kenties pitää etsiä joku pesuhalli jostain tai sitten ei.

(kuva Liegen reissulta Belgiasta)