maanantaina, syyskuuta 26, 2005

Saksa, unelmien satumaa



93. päivä

Päivän ilmaisu: Benefiz eli etu

Koska olen tänään yltiöpositiivisella päällä, kirjoitan jotain Saksassa elämisen eduista. Miksi Saksaan kannattaisi tulla Suomesta ja mitä siitä kostuu. Vertailu on lähinna Suomi-Saksa –akselilla, koska muu vertailu olisi varmaan vielä asiantuntemattomampaa :)

Ensimmäisenä Suomen ja muun maailman vertailussa mieleen tulee yleensä ilmasto. Suomea karumpaa ilmastoa ei löydä kuin Islannista (no siellä kaikki lienee muutenkin huonommin), jos pitää auringosta ja lämpimistä keleistä. Saksassa on lämpimämpää, asuu sitten missä päin Saksaa tahansa. En nyt tiedä mistä saisin tilastoja käsiini, mutta löisin silti isosta rahasta vetoa, että yli 20 asteen päiviä on Saksassa kaksi kertaa enemmän kuin Suomessa. Mukavan leutoa siis.

Toisena Saksasta tullee mieleen loistavat autotiet ja autobahnit sekä rajoittamattomat nopeudet moottoriteillä. Saksa tarjoaa paljon mukavamman tiestön luksusauton omistajalle eikä normaali perheauton omistajakaan jää osattomaksi. Ja toki, mopoilijallekin tiestöt ovat varsin mukavia. Liikennekulttuuri on myös paljon parempi kuin Suomessa. Vilkkua näyttämällä saa tilaa sujuvasti. Hiekkatietä en ole vielä Saksassa asuessani nähnyt, vaikka olen maaseudullakin ajellut ja asvaltoidut tiet ovat mukavassa kunnossa. Ei näy routavaurioita tai muita halkeamia.

Kuten olen jo aiemmin kirjoittanut, hintataso on Saksassa 10-40% Suomen hintoja alempi. Syynä kovempi kilpailu, verotus ja keskeisempi sijainti. Se on vaan tyhmää maksaa liikaa!

Terveydenhoito Saksassa on pelkästään yksityisen sektorin varassa siinä mielessä, että kunnallista lääkäriä ei ole. Jokaisella lääkärillä on oma vastaanotto (kenties sairaalalääkäreillä on eri systeemi) ja lääkärinsä saa valita itse. Jos lääkäri ei miellytä, voi kävellä toiselle vastaanotolle. Suomessa julkisella puolella näin ei voi tehdä ja sitten joutuu kärsimään, jos lääkäri on huono. Saksassa erikoislääkärin vastaanotolle voi kävellä suoraan, jos silti tuntuu, eikä lähetettä tarvitse hakea yleislääkäriltä.

Saksassa asuessa koko muu Eurooppa on lähellä. Jos asuu lännessä, alle 1000 kilometrin päässä on koko läntinen Eurooppa. Itä-eurooppakin ja etelä-eurooppakin on automatkan päässä. Alpeille tai välimerelle ajaessa ei (liian) kauaa nokka tuhise.

Kun elää lähempänä liikenteellistä keskusta, lentomatkustaminen on halpaa. Varasin juuri lentoliput Dubliniin 40 eurolla. Vaikka tämä hinta oli kampanjahinta, niin koko Eurooppa on saavutettavissa halvoilla lentolipuilla. Tai no, kyllä ne Suomeen vielä tuppaavat maksamaan, kun ei asu Ryanairin kentän vieressä...

Koiranomistajille Saksa on satumaa. Koiran voi ottaa mukaan melkein minne tahansa. Koiran saa viedä ravintolaan, joukkoliikennevälineisiin, kauppaan ja vaikka kuntosalille. Joissakin harvinaisissa tapauksissa liikkeenomistajat ovat kieltäneet koiran viemisen liikeeseen. Koira on perheenjäsen, jota ei tarvitse jättää yksin kauppaan tai harrastuksiin mennessä. Hollannissa asiat ovat kuulemma vielä paremmin, mutta sehän ei taas liity tähän tarinaan.

Kovin monessa maassa ei IT-alan (tai muun alan insinööri) vedä samaa palkkaa kuin Saksassa. Lähtöpalkka vuodessa on 45-50000 euron luokkaa ja ylärajana normaali-inssillä on 60-70000 euroa vuodessa. Suomessa vastaava raja tulee vastaan jo kymmentä- tai kahtakymmentätuhatta euroa ennen.

Että kyllähän Saksassa asuminen on täynnä etuja. Tervetuloa Saksaan!

3 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

maanantaina, syyskuuta 26, 2005 11:54:00 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Ookko käynyt siellä lenkillä? Voiko siellä siis lenkkeillä? Puistoja, kävelyteitä, ulkoilureittejä?

Miten ihmiset siellä liikkuvat?

Suomessahan jutut on jumppa, sähly ja sauvakävely..

-jarli

keskiviikkona, syyskuuta 28, 2005 11:23:00 ap.  
Blogger SuomenEdustaja said...

Kävelytiet on lähes järjestäen asvaltoitu tai laatoitettu. Puistoista löytyy kuitenkin myös juoksemiseen sopivia hiekkapätkiä. Itse en ole lenkille kertaakaan mennyt, mutta Reiniä pitkin pääsee juoksemaan pitemmänkin lenkin. Tosin Reinin viereiset kävelytiet on kyllä päällystetty suurimmaksi osaksi, mutta kuitenkin varmaan parhaita paikkoja lenkkeilyyn. Puistot kun ovat vähän pieniä juoksemiseen.

Lenkkeilijöitä näkee aikas paljon jopa keskellä kaupunkia. Muusta liikunnasta en tiedä, mutta ei taida olla kovin erilaista kuin Suomessa. Sauvakävelijöitä en ole nähnyt.

Jos Tampereeseen vertaa, niin vastaavia ulkoilumahdollisuuksia ei tietenkään ole, jos elää Düsseldorfin keskustan tuntumassa. Reunoilta sitten löytyy metsää ja peltoa, kuten Tampereella. Järviä ei valitettavasti ole paljoakaan tarjolla (ja nekin pieniä lammikoita, imho).

torstaina, syyskuuta 29, 2005 11:25:00 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home