maanantaina, syyskuuta 19, 2005

Ulkomaille Hollantiin


86. päivä

Päivän ilmaisu: Hai eli hai

Käväisin sunnuntaina ulkomailla pariin otteeseen. Ensin menin kaverin kyydillä Audi TT:llä Hollantiin Venloon ja sitten heti perään toisen kaverin kanssa mopolla samaan paikkaan. Venlo on ihan Saksan rajan vieressä oleva pikkukaupunki. Matkaa Düsselistä kertyy noin 45km suuntaansa.

Mielikuvitus ei riittänyt toisella reissulla eri kaupungin valintaan ja kun autobahnikin oli tyhjä ekalla reissulla, niin tiesi pääsevänsä ajamaan mopolla tyhjälle tielle. Pitihän sitä sitten kokeilla pariin otteeseen paljon Honda kulkee. Mittari näytti n. 210km/h ja siitä ei vauhti enää kiihtynyt. Mopo kulki ihan tasaisesti vielä tuossakin vauhdissa, vaikka yhdessä kohtaa taisi tuuli vähän keikuttaa. Ei silti kovin mukavaa kyytiä, kun pitää kyyryssä ajaa ja jos päätä nostaa, niin ilmavirta pistää suhteellisen voimakkaasti (ja äänekkäästi) vastaan. Paras matkanopeus mopolla tuntuukin olevan joku 140-150km/h, koska kyyti pysyy vielä kohtuullisen mukavana.

Venlo ja hollantilaiset tuntuivat paljon rennommilta kuin Düsseldorf ja saksalaiset. Olin todella ihmeissäni, kun tarjoilija aloitti puhumaan englantia heti ulkomaalaisia asiakkaita nähtyään. Saksassa tarjoilijat yrittävät aina sönköttää saksaa ja jos se ei kelpaa, niin välillä pitää hakea toinen tarjoilija, joka osaa edes auttavasti englantia. Muutenkin muutaman tarjoilijan ja muun vastaantulleen ihmisen perusteella voisi sanoa, että hollantilaiset puhuvat englantia ihan mielellään. Onko se sitten saksalaisten ylimielisyyttä vai mitä, kun eivät a) opi englantia ja b) suostu sitä käyttämään. Luulisi lähtökohtien olevan samanlaiset Hollannissa ja Saksassa.

Englannin lisäksi tein Venlossa pari muutakin huomiota. Yksi yllätys oli mopoilijoiden kypärättömyys (pakkoa ei kai ole) ja se, että pyörätiet olivat mopoille sallittuja. Äkkiseltään ainakin voisi luulla, että polkupyörä ja mopo ovat Hollannissa aika verrannolliset. Toinen mielenkiintoinen yksityiskohta oli huumepolitiikan muuttuminen rajan yli ajaessa. Heti rajan toisella puolella n. 200 metriä rajasta on klubi tms. josta saa ostaa pilveä. Klubin piha olikin saksalaisautoja täynnä. Autolla tai mopolla liikkuessa Hollannin ja Saksan rajaa ei juuri huomaa muuten kuin liikennemerkeistä, joten voisi arvata, että rajan yli kulkee muutakin kuin laillisia aineita.

Asiasta toiseen... Vaikka näyttö ja kamera tuntuvat edelleen hyviltä, eivät nekään ole täydellisiä. Huomasin näytössä olevan yhden kuolleen pikselin. Myös kameran CCD-kennossa on ainakin kaksi kuollutta pikseliä. Kumpaakaan ei normaalikäytössä huomaa, mutta eipä nuo eduksikaan ole. Vaikka moni luuleekin, että Samsungilla on pikselitakuu, joka oikeuttaa näytön vaihtamiseen yhdelläkin kuolleella pikselillä, niin näin ei ole. Huomasin tämän äsken, kun selvitin takuuasiaa kuolleen pikselin huomattuani. Täytyy siis vain elää ongelman kanssa. Näytöstä voisin sanoa vielä sen verran, että jostain syystä se tahtoo välkähtää välillä. Pitää vielä selvittää onko vika näytössä vai näytönohjaimessa, mutta näyttö menee kenties vielä vaihtoon.

Päivän ilmaisu tulee hauskasta havainnostani, että hai on saksaksi hai. Olin vähän ihmeissäni, kun työkaveri kyseli muilta, että mitäs se hai on englanniksi. Keskivertosuomalainen osaa siis ainakin auton ja hain verran saksaa – jopa minäkin.