tiistaina, syyskuuta 13, 2005

ADSL-yhteys saapuu

80. päivä

Päivän ilmaisu: Kaputt eli rikki

ADSL-asentaja kävi tänään. Mahdolliselta aikaväliltä 8-12 asentaja valitsi ajankohdan 11:30 eli juuri samoihin aikoihin, kun ajattelin, että kaveri jättää kokonaan tulematta. Kuulemieni tarinoiden perusteella pidin enemmän kuin todennäköisenä, että asentajaa ei tule lainkaan. ADSL:n kytkentä kävi vauhdikkaasti ja vaikka asentaja ei puhunut juuri lainkaan englantia, oli ainakin asenne kohdallaan ja hän tuntui mukavalta hemmolta – Deutsche Telekomin maineen tuntien täysi yllätys.

Asennuksesta voisi mainita sellaisen yksityiskohdan, että heti ovesta sisään tullessaan (ai niin, ovelle tyyppi ei löytänyt vaan haahuili käytävässä ja huuteli hallo niin kauan kuin menin hakemaan kaverin väärästä kerroksesta. Saksassa kun huoneistoja ei numeroida ja asentaja ei löytänyt 2. kerrokseen, vaikka paperissa oli kerros mainittu :) asentaja kysyi onko minulla talonjakamon avaimia. Missään Arcorilta tulleessa paperissa ei mainittu, että asentajan pitää päästä talonjakamoon. Onneksi tiesin talonjakamon sijainnin ja sen, että ovet eivät ole lukossa.

Illemmalla aloin sitten innolla asentamaan uutta nettiyhteyttäni. Ainakin Arcor-operaattorin (ja Deutsche Telekomin) ADSL vaatii jostain älyttömästä syystä PPPoE-ajurin tai laiteohjaimen (laiteohjaimelta/fyysiseltä laitteelta se näyttää ainakin winkkarin mielestä). Jo ennen minkään ADSL:n liittyvän ohjelman asennusta Kerio Personal Firewall alkoi rääkymään, että joku on tuupannut koneeseen epäkelvon PPPoE-ajurin tai secure IP-tunneloinnin (mikähän tuon lyhenne taas olikaan). Tämä siis pelkästään modeemin liittämisellä tietokoneeseen. Loppujen lopuksi jouduin sanomaan Keriolle hyvästit, koska se ei pysynyt pystyssä kuin hetken ennen kaatumistaan.

Installoin Arcorin asennus-CD:n, koska muuten ADSL-modeemiin ei tullut eloa. Sujuvasti arvasin moneen kohtaan mitä piti tulla ja todennäköisesti tämä puoli oli kunnossa. Käytännössä jouduin arpomaan vain käyttäjätunnuksia saamistani papereista, joten tulevien ongelmieni ei olisi pitänyt johtua ainakaan tästä. Kun Arcorin PPPoE oli asennettu, niin modeemikin alkoi näkymään ja sain jopa jotain IP-osoitteita DHCP:llä. Kokeilin ottaa yhteyttä nettiin ja kone jämähti välittömästi yhdeydenmuodostuksen jälkeen. Mitään asetuksia ei ajurista voinut muuttaa ja hauskana yksityiskohtana oli kaikkien laiteohjaimien asetusten näkymättömyys, kun ADSL-modeemi ei ollut päällä tai kiinni koneessa. Eli Arcorin PPPoE rikkoi _kaikkien_ ajurien kunnollisen toimimisen!

Muutaman tunnin säädöllä nettiyhteys säilyi mykkänä ja konetta tuli käynnisteltyä uudestaan muutaman kymmentä kertaa. Kaiken kaikkiaan suuhun jäi aikamoinen *askan maku.

Moneen kertaan ihmettelin, että miksei homma voisi olla yhtä helppoa kuin Suomessa (Elisalla)?! Lykkää vaan johdon kiinni seinään ja tietokoneeseen ja kaikki toimii...