sunnuntaina, marraskuuta 20, 2005

Infrastruktuurijuttuja


148. päivä

Päivän ilmaisu: Gesetz eli laki

Aloin ihmetellä brittien ja irkkujen outoa hanakulttuuria siinä määrin, että selvitin syyn erillisiin kuuma- ja kylmävesihanoihin. Syyksi paljastui ainakin briteissä oleva lainsäädäntö, joka kieltää kylmän ja kuuman veden sekoittamisen itse hanassa. Vesi pitää sekoittaa vasta ilmassa ja tämä on luonnollisesti hieman hankalaa. Olen itse nähnyt hanaviritelmän, jossa kylmä ja kuuma vesi suihkusivat vierekkäisistä rei’istä luoden mukavan polttaa-jäätää -tunteen käsiin niitä pestessä. Syynä hassuun lakiin on se, että veden sekoittaminen hanassa saattaisi johtaa mahdollisesti likaisen kuuman veden pääsyn yleiseen verkkoon. Yleisen verkon kylmän veden paine saattaa olla niin alhainen, että taloissa lämmitetty vesi menisi korkeammalla paineella sekoittimesta yleiseen verkkoon. On se vaan mukavaa elää hieman kehittyneemmän infrastruktuurin omaavissa maissa.

Mutta ettei kenellekään tulisi vääriä luuloja saksalaisesta rakennustaidosta tai infran ylivertaisuudesta, paljastan taas yhden salaisuuden saksalaisen rakentamisen heikkouksista! Omien muistikuvieni mukaan (ja muilta varmistettuna tietona) suomalaisissa sisäovissa on mahdollisuus säätää oven asentoa saranoista. Saksassa ei tällaista ole keksitty ja saranat ovat kiinni ovessa ja oven karmissa tapeilla. Sisäpiirin vihjeenä kuulin, että pienimuotoista säätöä voi yrittää laittamalla saranaan prikkoja, jotka nostavat ovea tai muuttavat oven asentoa. Tätä minun pitääkin kohta kokeilla, sillä vessan ovi tahtoo mennä maata pitkin laahaten.

Suomen Posti osoitti jälleen kerran tehokkuutensa tai sitten tuhlaavaisuutensa – näkökannasta riippuen. Sain Postin osoitepalvelussa käännetyn Punaisen Ristin kutsun verenluovutukseen. Vaikka en ole tehnyt Postin kanssa kääntösopimusta, Posti kääntää silti vääriin osoitteisiin tulleet turhat postit. Saksan postilaitos eli Deutsche Post ei vastaavaa voisi tehdä edes halutessaan. Saksan postilla ei ole tietoa kenenkään osoitteista ja posti toimitetaan osoitteen ja postilaatikossa olevan nimen perusteella. Saksassa voi tehdä kääntösopimuksen niin halutessaan, mutta turha odottaa mitään automaattista kääntöpalvelua.

Ilmat ovat viilenneet Düsseldorfissa jo sen verran, että kävin lauantaina ostamassa talvitakin. Itse asiassa ilmat ovat juuri nyt melkein yhtä viileitä kuin Tampereella. Etelä-Saksassa tulee jo lunta, mutta tänne Düsseldorfiin ei kuulemma tarvitse lunta haikailla. Minun puolestani lunta saisi tulla, koska ulkona on puoli kuuden jälkeen yhtä pimeää kuin Suomessa syksyllä. Taitaa talven asemesta tulla vain pitkä syksy.

Talvitakin oston yhteydessä kävin keskustan tavaratalon ruokapuolella ostoksilla. Hinnat olivat järkyttäviä verrattuna muihin kauppoihin täällä Saksassa. Osa tuotteista oli liioittelematta tuplahintaisia ja kyse oli prikulleen samoista tuotteista kuin mitä muissa kaupoissa myydään. Aivan uskomatonta, että tavaratalot pystyvät myymään näin korkealla hinnalla! Kannattaa siis katsoa mistä ruokansa ostaa, vaikka en minäkään normaalisti halvimmista paikoista ruokaani hae (jostain syystä Lidl, Aldi ja Plussa tuntuvat inhottavilta kaupoilta tätä nykyä).

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Enpä ollut aiemmin tietoinen tuosta vedensekoittamiseen liittyvästä lainsäädännöstä.
Ilmeisesti kuitenkin juuri siitä johtuen, ovat Britein saarilla suihkut monesti sähkökäyttöisiä. Jotenkin tuo veden ja sähkön yhdistelmä ei vaikuta kovin turvalliselta, mutta kyllä sitä itsensä sähkösuihkussakin puhtaaksi saa.

tiistaina, marraskuuta 22, 2005 2:19:00 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home