sunnuntaina, helmikuuta 25, 2007

Loppupelit alkavat


610. päivä

Päivän ilmaisu: Endspiel eli finaali

Pari viikkoa vielä Saksan kamppailua jäljellä. Sinä aikana pitäisi vielä hoitaa monta juttua alta pois eikä vieläkään tiedä miten hommat lopulta hoituvat. Aloitetaan siis viikon tapahtumien kertaus ja pohditaan samalla tulevaa.

Irtisanoin Arcorin puhelin- ja ADSL-liittymäni maanantaina. Hoidin homman saksankielisellä ilmoituksella, jonka ystävällinen työkaveri kirjoitteli. Sain torstaina ja lauantaina vahvistukset, että sekä puhelinliittymän että ADSL:n irtisanominen oli onnistunut. Saapa nähdä loppuuko laskutuskin irtisanomispäivämäärään. Jos irtisanominen on tällä selvä, homma meni todella helposti.

Irtisanoin myös firman luottokortin. Tästä pitäisi tulla vahvistus kirjeitse kotiin, mutta vielä ei ole kuulunut. Luottokorttifirman puhelinpalvelussa vastasi ensin ihminen, joka ymmärsi sujuvasti englantia ja myös tuotti sitä, mutta joka kieltäytyi palvelemasta minua englanniksi. Ainoa asia minkä hän suostui tekemään oli englanninkieltä taitavan asiakaspalvelijan etsiminen ja minulle takaisin soittaminen. No eipä tuossa mitään. Parin tunnin odottelun jälkeen minulle soitettiin ja pääsin kysymään miten irtisanominen pitää toimittaa.

Sairausvakuutuksen irtisanominen ei ole vielä edistynyt. Soitin maanantaina sairausvakuutusfirmaan (DKV) ja soitti yhdistyi Müncheniin. DKV:n Kölnin toimisto oli kuulemma juhlimassa karnevaaleja ja Münchenistä ei kuulemma voitu tehdä juuri mitään muuta kuin ottaa yhteystiedot ja kysymys ylös. Myös tämä DKV:n asiakaspalvelija (vrt. viime viikko) oli todella mukava ja humoristinen. Vahinko vaan, että perjantaihin mennessä ei DKV:ltä kuulunut mitään ja jouduin soittamaan sinne uudestaan. Kysymykseeni tuli kuitenkin vastaus eli DKV:lle pitäisi kelvata se, että jätän Saksaan 2. osoitteen vähäksi aikaa ja 1. osoite siirtyy Suomeen. Tällaisella paperilla sairausvakuutus katkeaisi.

Eräs motoristityökaveri selvitteli puolestani miten voisin jättää moottoripyöräni rekisteriin vähäksi aikaa, kunnes ajaisin sen myöhemmin pois. Mutkien kautta hän sai selville, että jos muuttaa itse paperilla ulkomaille, mutta jättää ajoneuvon rekisteriin, saa neljän viikon sisällä kaksi kirjallista varoitusta ja tämän jälkeen virasto lähettää jonkun poistamaan ajoneuvoa rekisteristä eli poistamaan kilpiä ajoneuvosta. Työkaveri sanoi, että voisin jättää Saksaan 2. asuinpaikan ja voisin jättää 2. asuinpaikkaani ajoneuvon rekisteriin. Homma olisi toiminut näin todella helposti, mutta kuinka ollakaan, maaliskuussa astuvan lakimuutoksen myötä näin ei ilmeisesti voi enää toimia. Saksan laki muuttuu sopivasti maaliskuun alussa niin, että ajoneuvo on pakko rekisteröidä 1. asuinpaikan mukaan. Menen selvittämään asiaa Einwohnermeldeamtiin huomenna, mutta jos ulkomaillemuuton kohdalla ei ole mitään poikkeusta, en voi käytännössä jättää pyörääni tänne paperimuuttoni jälkeen. Paperimuuttohan oli siis vaatimus sairausvakuutuksen irtisanomiselle.

Nyt olen pohtinut, että voisinko lähettää moottoripyörän rahtina Suomeen etukäteen ja tullata sen sitten myöhemmin Suomeen mennessäni. Tullin weppisivujen mukaan ajoneuvo voi saapua ”2 - 3 kuukautta” ennen varsinaista muuttopäivää, mutta tuo 2 - 3 kuukauden raja menee tapauskohtaisesti. Tulli jättää siis itselleen oikeuden päättää missä kohtaa sopiva aikaraja menee kunkin kohdalla ja etukäteen en voi siis tietää mitä tulli päättää. Todella typerä käytäntö. Ihan kuin Saksassa olisi. Tutkin asiaa vielä, mikäli en voi jättää pyörää Saksaan seisomaan hetkeksi aikaa.

Kävin jälleen kyselemässä ajohousujen perään. Tällä kertaa selvisi, että asiaa hoidetaan Saksassa eikä Suomessa. Sain Rukan eli Rukka Fashion Groupin paikalliset yhteystiedot ja soitan sinne itse huomenna. Toivottavasti asiakaspalvelija puhuu englantia. Housut myyneen liikkeen mukaan he yrittävät vieläkin etsiä vastaavia housuja vaihdokkaiksi. Kuinkahan kauan he aikovat housuja etsiä, sillä onhan heillä ollut jo kaksi kuukautta aikaa hoitaa asia. Ei sitten niin mitään järkeä tässäkään hommassa.

Tiistaina kävin hoitamassa keskellä päivää veroilmoituksen teon veroneuvojani kanssa. Aikaa ei mennyt kuin alle tunti, koska olin hoitanut kaikki paperit valmiiksi. Veroneuvojalle jäi tehtäväksi tietojen pistäminen paperiin sopivalla tavalla. Toki hän oli aiemmin sanonut, mitä papereita minulla pitää olla mukana, joten ei hän ihan pelkkänä sihteerinä toiminut. Homma meni mutkattomasti viime vuoden tapaan ja sain tänään veroilmoituksen täytettynä allekirjoitettavaksi. Maksimissaan 1000e olisi kuulemma tulossa palautuksia, mutta vielä ei tiedä mitkä vähennykset menevät läpi. Tällä kertaa vähennyksinä kokeiltiin seuraavia: 1/3 tietokone viime vuodelta, nettiyhteys, Suomen matkat, vastuuvahinkovakuutus, pakollinen liikennevakuutus, työhaastattelukulut joulukuulta (vaikea todistaa, koska mitään virallisia papereita ei näistä ollut), pankkitilin kulut, työmatkakulut ja TEK:n eli liiton kulut alkuvuodelta (olin jäsenenä 1,5 kk). Saksan verosysteemi tuntuu edelleen älyttömältä kaikkien vähennystensä kanssa.

Suomifoorumilta olen aiemmin lukenut, että jotkut saksalaiset vuokranantajat käyvät salaa tai vähemmän salaa katsomassa kämppäänsä, vaikka he eivät olisi kysyneet etukäteen lupaa vuokralaiselta. Kaverille kävi tällä viikolla näin. Hän itse käy töissä päivällä, joten vuokranantaja oli tietenkin olettanut asunnon olevan tyhjillään. Kaverin suomivieras oli kuitenkin ollut asunnossa nukkumassa, kun vuokranantaja oli kävellyt sisään. Kiva herätys. Olen kyllä itsekin saanut vastaavan herätyksen Suomessa. Opiskelija-asuntosäätiö TOAS:lla oli tapana yksipuolisesti ilmoittaa, että huoltomiehet käyvät kämpissä viikolla x ilman sen tarkempia aikamääreitä.

Lauantaina eräs suomalainen vietti läksiäisiään. Hän oli kovasti viihtynyt Saksassa ja olisi ollut valmis jäämään vielä pidemmäksi aikaa. Hänellä tosin oli takana vain vuoden verran ja hän työskenteli lähetettynä työntekijänä. Toisille palkat, ilmasto, sijainti ja hintataso näyttävät merkitsevän enemmän kuin niiden rinnalle tulevat älyttömyydet saksalaisen systeemin mukana. Ei tämäkään kaveri ihan ilman ongelmia ollut selvinnyt, mutta kenties hän sitten suhtautui niihin pienempinä pahoina.

Semmoista. Vielä pitää saada sairausvakuutus poikki Saksassa ja selvittää moottoripyörän tilanne. Suomen sairausvakuutuksista ei ole vielä kuulunut mitään, mutta luulisi ensi viikolla kuuluvan.

(kuva eräästä kantiksesta noin vuoden takaa)