sunnuntaina, elokuuta 27, 2006

Huijariyhtiö


428. päivä

Päivän ilmaisu: Betrüger eli huijari

Sain maanantaina iloisen 1700e laskun vakuutusyhtiöltä. Tämä summa sisälsi moottoripyörävakuutuksen seuraavaksi vuodeksi eteenpän. Olin hieman hämmästynyt, koska vakuutusyhtiön edustaja oli sanonut laskutuskauden olevan tämän vuoden loppuun asti. Lasku ei ainoastaan ollut järkyttävän suuri verrattuna odottamaani 800e laskuun vaan myös väärin laskettu. Bonukseni nousevat (olettaen, ettei vahinkoja tapahdu) vakuutusluokka kolmosesta neloseen vuoden vaihteessa ja tämä tarkoittaa vuositasolla n. 400e säästöä. Laskun perusteella olisin joutunut maksamaan noin 200e ylimääräistä vakuutusyhtiölle, koska siinä ei oltu huomioitu vakuutusluokan muutosta millään tavalla. Kusen maku suussa kirjoittelin vakuutusyhtiön nettilomakkeeseen valituksen aiheesta keskiviikkoiltana. Sain vastauksen heti torstaina, jossa todettiin, että minulle tulee uusi lasku, jossa laskutetaan vain tämän vuoden loppu ja sitten saan taas uuden laskun ensi vuoden alussa. Nyt sitten odotan uutta laskua. En osaa sanoa yrittikö vakuutusyhtiö vedättää ihan tietoisesti vai onko heidän tietojärjestelmänsä vain niin saamarin heikkotasoinen, ettei asiat tapahdu automaattisesti.

Työkaverin kanssa tuli puheeksi kaksikätiset hanat (kylmälle ja kuumalle vedelle oma säätönuppi). Hän sanoi, että kaksikätinen hana olisi kätevä hänellä kotona, koska heidän sähköinen vedenlämmittimensä menee pienemmälle, mikäli sen läpi ei virtaa tarpeeksi lämmitettävää vettä. Lämmitin lämmittää veden siis suoraan käyttöön ja sen automaattinen tehonsäätö on kuulemma kolmiportainen. Jos kuuman veden virtauksen voisi säätää suoraan yhdestä hanasta, ei olisi pelkoa kylmistä yllätyksistä lämmitystehon yllättäen laskiessa. Tähän sitten totesin, että Suomessa vesi lämmitetään yleensä valmiiksi suureen säiliöön ja säiliöstä virtaava lämmin vesi on suunnilleen tasalämpöistä koko ajan. Ovela (julma) sakemanni huomasi heti, että säiliön esilämmitetty vesi voi loppua kesken kaiken, eikä pitänyt ratkaisua pätevänä. Tiedä sitten kumpi ratkaisu on parempi, mutta itse valitsen mieluummin yhden käden hanan tasalämpöisellä vedellä ja sopivalla paineella kuin takuuvarman lämpimän veden riittävyyden vaihtelevalla paineella sekä vaihtelevalla lämmitysteholla.

Kaveri sai hiljakkoin veromätkyjä noin kolme euroa. En muista suomalaisen verottajan maksurajaa enään, mutta kuvittelisin, että kolmen euron veromätkyjä ei tarvitsisi maksaa aivan kuten verottajakaan ei maksa kolmen euron veronpalautuksia. Saksassa homma toimii toisin. Kolmen euron tai ihan minkä tahansa suuruiset veromätkyt joutuu maksamaan. Toisen kaverin työkaveri oli saanut noin 30 sentin suuruiset mätkyt. Hän oli soittanut verotoimistoon ja tiedustellut pitääkö näin pientä summaa maksaa, koska maksun käsittelykustannukset ylittävät maksun suuruuden. Suullinen vastaus oli, että ei tarvitse. Hänet sitten palkittiin tästä omatoimisuudesta viiden euron maksumuistutuksella ja mätkyjen suuruus nousi saksalaisella täsmällisyydellä viiteen euroon ja 30 senttiin. Repikää siitä huumoria. Harmillisesti en kuullut tarinan loppua vielä, mutta yritän muistaa kertoa myöhemmin joutuiko hän lopulta maksamaan korotetut mätkynsä. Olen varmasti jo aiemmin todennut tämän, mutta ainut asia mikä Saksassa toimii on laskutus, mutta vain laskuttajan näkökulmasta. Asiakkaan näkökulma eli laskun oikeellisuus tai järkevyys ei liity laskutuksen toimivuuteen.

Edellisellä viikolla tarinoin poliisin toiminnasta. Jatketaan vielä. Viikon aikana havainnoin monta poliisia näin per päivä ja ainakin yksi partio osui aina joka päivälle. Useimpina päivinä enemmän. Yhtenä iltana näin poliisiauton tekevän äkkinäisen liikkeen ja menevän yllättäen väärältä puolelta liikenteenjakajaa. Hälytysvalot eivät olleet päällä ja tilanne tuli tosiaan aivan puskasta. En onneksi ollut millään kulkuvälineellä liikkeellä, joten en sen enempää joutunut itse tilanteeseen reagoimaan. Poliisit olivat huomanneet pyöräilijän ajavan väärään suuntaan yksisuuntaista katua ja tällainen rikos ei saa jäädä rankaisematta! Poliisit pysäyttivät pyöräilijän, mutta en tiedä mikä oli rangaistus, koska näin paremmaksi jatkaa matkaani. Jos risteykseen olisi sattunut auto tai muu kulkuneuvo väärään aikaan, olisi nokkakolarin riski ollut suuri. Risteyksessä on nimittäin huono näkyvyys poliisien tulosuuntaan ja reagointiaikaa ei olisi hirveästi jäänyt liikennesääntöjä noudattavalle kuljettajalle. Itse joudun mopolla aina pysähtymään ko. risteyksessä, koska muuten en todellakaan näe tuleeko oikealta autoja vai ei.

Kun Suomessa saa aina kuulla poliisin kyttäysmentaliteetista, ei Saksan poliisi jää tässä kakkoseksi. Vaikka moottoriteillä valvonta on niukkaa tai melkein olematonta, kaupunkialueella valvontaa löytyy. Työmatkallani on eräs tienpätkä, joka on sallittu vain julkiselle liikenteelle. Tienpätkä oikaisee noin kaksi kilometriä ja oikaisumahdollisuutta aika moni taitaa käyttää. Näen viikottain joko töihin mennessä tai töistä tullessa poliisipartion tienpätkän alussa valvomassa, ettei kukaan vain aja väärin. Työmatkalleni osuu myös toinen kyttäyspaikka, jossa poliisi viettää aikaansa tutkan kanssa. Ilmeisesti Saksassa on sallittua tutkasta varoittaminen, koska työsähköpostiin tulee yleensä varoitus poliisin tutkailusta. Arvioisin, että tutka on paikallaan ainakin kerran kuussa. Kytätään sitä siis täälläkin.

Aikanani kuluksi luin työsopimustani. Nyt vasta selvisi, että irtisanoutumisaikani on kuudesta viikosta aina neljään kuukauteen. Itsensä voi sanoa irti kuusi viikkoa ennen vuosineljänneksen loppua. Jos irtisanoutumisessa myöhästyy päivän vääränä hetkenä, on seuraavaan mahdolliseen eroamispäivään neljä kuukautta. Hassua eikö! Onneksi tämä ei ole vielä ajankohtainen ongelma.

Löysin aivan läheltä noin kilometrin päästä ison supermarketin. Olin käynyt marketissa noin vuosi sitten, mutta en muistanut sen olemassa oloa enää. Aikaisemmin olin käynyt noin kymmenen kilometrin päässä olevassa supermarketissa (Wal-Mart), mutta enää en sinne asti taida vaivatua. Wallu oli tosin lähellä työpaikkaa, mutta silti kaukana. Wal-Mart muuten vetäytyy Saksan markkinoilta jostain syystä kokonaan, mutta eipä kiinnosta enää.

Mopolla ei ole tullut hirveästi ajettua. Tonnin huollon jälkeen mittariin ei ole kertynyt kuin pari sataa. Jatkuvat sateet eivät ole oikein innostaneet mopoiluun ja muutakin tekemistä on riittänyt. Jotain tarinaa silti mopoiluun liittyen. Sain äskettäin ajoneuvoveron vuosimaksulapun. Veroa menee vuodessa 86e. Veron laskukaava määräytyy kaavalla 1,84e * 1157cm^3 / 25cm^3. Suomessa moposta ei taida joutua maksamaan veroa?

Sitten auki olevien asioiden luettelo muistin virkistämiseksi: parvekkeen ovi, uusi jääkaappi ja puimurin vara-avain. Kaikki nämä ovat kokonaan saksalaisen täsmällisyyden ja viitseliäisyyden varassa. Tai no, melkein kokonaan, koska mitään ei tietenkään tapahdu, jos en itse aktivoi saamattomia sakemanneja. Lisää tarinaa näistä myöhemmin, mutta mihinkään eivät ole edenneet.

Suomessa ovat hyvät kelit jatkuneet aivan näihin päiviin saakka. Düsseldorfissa taas on helteiden jälkeen satanut lähes joka päivä. Suomessa on ollut yhtä lämmintä, mutta sateetonta. Tasan ei käy onnen lahjat.

(kuvassa pariisilaisia poliisimopoja)