keskiviikkona, heinäkuuta 06, 2005

Vakuutusta hakemaan

Keskiviikko 10. päivä

Päivän ilmaisu: Vorsorgevorschlag eli varotoimiehdotus (suora suomennos vähän kömpelö, mutta ehdotus vakuutusehdoiksi :)

Menin DKV:n toimistolle aamulla vähän jälkeen yhdeksän. Aluksi kävimme kaikki mahdolliset terveysongelmat läpi, joihin suunnilleen kaikkiin sanoin, että ei ole ollut koskaan tai ainakaan kolmen vuoden aikana (pitää muistaa viimeisen kolmen vuoden lääkkeet ja sairaudet). Kerroin käyneeni hammaslääkärissä hiljakkoin ja näytin kuitin, koska vakuutusyhtiön edustaja tuntui olevan siitä niin kiinnostunut. Hän myös halusi välttämättä kopion, vaikka olin 100% varma, ettei firmasta löydy suomea puhuvia (noo… onhan se teoriassa mahdollista, mutta..). Näytin myös todistusta verenluovutuksesta, koska vakuutusyhtiö oli kiinnostunut siitä, sairastanko AIDS:a. Molempien paperien näyttäminen ja kopioitavaksi antaminen oli Suuri virheliike, mutta valitettavasti tämä selvisi vasta myöhemmin. Hassua kyllä, vakuutusyhtiötä ei voinut vähempää kiinnostaa kamppailulajiharrastus, mikä mielestäni kohottaa sairastusmisriskiä (jalkapallo olisi kyllä toki vaarallisempaa).

Noin kahden ja puolen tunnin puhumisen jälkeen homma näytti kohtuullisen selvältä ja edustaja lupasi, että perjantaina asia todennäköisesti selviäisi (eli saisinko yhtiöstä vakuutuksen vai en). Lisäksi minun pitää toimittaa heinäkuun aikana KELAsta todistus, että olen kuulunut sairausvakuutuksen piiriin ennen Saksaan tuloa. Muuten pitäisi käydä omaan piikkiin lääkärissä – sekä hammas- että yleislääkärissä – hakemassa todistus terveydentilasta. KELAn kanssa asiointi sujui onneksi puhelimen välityksellä ja muutamalla sähköpostilla. Sähköpostihan ei olisi täällä Saksassa ollut vaihtoehtona missään tapauksessa.

Saksalaisessa systeemissä todella näkee mistä maksaa – ainakin yksityisellä puolella. Sairausvakuutus on kokonaisuudessaan 347,03 euroa minulle tässä yhtiössä, josta itse maksan 173,52e kuussa ja työnantaja maksaa loput. Tällä rahalla saan 100% korvaukset perushammashoidosta, silmälaseista (100e kehyksiin, linssit ilmaiseksi) ja muista lääkärijutuista sisältäen sairaalahoidot ja muut sellaiset ilman mitään omavastuuta. Erikoishammashoidosta joutuu itse maksamaan 25% kuluista. Hauskana lisänä vakuutus sisältää vielä huuhaahoidot (homeopatia, kiinalainen kansanlääkintä jne), joita yhtiön edustaja piti todella suurena etuna. Harmikseni tästä ei päässyt eroon, vaikka lähes kaikki muu vakuutuksessa oli neuvoteltavissa ja vaikutti hintaan.

Jos nyt sattuisin joutumaan sairaalaan, saisin yhden tai kahden hengen huoneen yksityisklinikalta televisiolla, puhelimella ja radiolla (oli tuossa muutakin listattuna, mutta ei jaksa suomentaa). 43 päivän jälkeen työnantaja lopettaa palkanmaksun ja vakuutusyhtiö alkaa maksamaan 100e päivässä verottomana(!), kunnes minut todetaan pysyvästi työkyvyttömäksi. Vakuutus siis vaikuttaa ihan pätevältä verrattuna Suomen tasoon. Harmi vaan, että Suomessa tehdyistä hammashoidoista (tietty kiireelliset ovat asia erikseen) ei saa tuota 100% korvausta. Muuten vakuutus on voimassa joka puolella maailmaa, mikä on ilmeisesti tapana vain joissakin vakuutusyhtiöissä.

Yksityisvakuutuksissa on myös sellainen etu, että jos et lähetä heille ainuttakaan laskua vuoden aikana, he maksavat sinulle rahaa. Itselläni 1. ”terve” vuosi palauttaa 413 euroa, seuraavat kaksi 619e ja neljännestä eteenpäin 826 euroa. Käytännössä ihan pikkuasioista ei laskua siis kannata lähettää.