tiistaina, kesäkuuta 28, 2005

Polkupyörä

Tiistai 2. päivä

Päivän ilmaisu: Fahrrad eli polkupyörä

Tiistain tavoitteeksi olin asettanut polkupyörän hankkimisen ja aurinkolasien ostamisen, jos sopivat pokat löytyvät. Olin ennakkoon netistä katsonut muutaman pyöräliikkeen, joiden hintoja ja tarjontaa sitten lähdin tarkastamaan.

Matkalla ensimmäiseen pyöräliikkeeseen huomasin matkalla optikkoliikkeen, josta pitkän pohtimisen jälkeen ostin Fossilin polaroidut aurinkolasit (59,9e). Optikkoliikkeen myyjä puhui tarpeeksi sujuvaa englantia, eikä palvelussakaan ollut mielestäni moittimista.
Ensimmäisen pyöräliikkeen paras tarjolla ollut pyörä oli (en muista uutta nimeä ko. valmistajalle) 7-vaihteinen entisen Sachsin napavaihtajalla varustettu pyörä (410e). Napavaihteet kiehtoivat huoltovapautensa takia ja pyörään sai suunnitelmiin sopivan kahden vuoden takuun. En kuitenkaan tarttunut ensimmäiseen tarjoukseen vaan käväisin vielä kahdessa liikkeessä (ennakkosuosikkina ollut Lucky Bikes –liike oli valitettavasti kiinni tiistaina), mutta en näistä parempaa vaihtoehtoa löytänyt. Mielenkiintoinen huomio oli kuitenkin, että vastoin kaikkien kertomuksia, huonostikin englantia puhuva (julma) sakemanni puhuu ainakin myydessään englantia. Ensimmäisen liikkeen myyjä puhui jopa yllättävän hyvin, eikä hänen kanssaan muutenkaan ollut ongelmia. Nyt meikäläisen fahrradina toimii ensimmäisen liikkeen pyörä.

Pienen pyöräilyn jälkeen huomasin (ja monesti sittemmin kiroamani) yksityiskohdan saksalaisten tavasta rakentaa tolppia ja muita mukavia esteitä niin pyöräteille kuin jalkakäytävillekin. Pyörällä liikkuessaan saa todellakin olla koko ajan hereillä, koska missä tahansa voi olla tolppa, liikennemerkki tai muu vastaava este. Täällä olisi varmasti mukavaa olla sokea, koska ainakin Suomessa jo muutama jalkakäytävällä oleva mainoskyltti aiheuttaa kitkerää palautetta näkövammaisilta.

Joka tapauksessa pyörä toi ennen kokemattoman liikkumisen vapauden tunteen. Kämpiltä polkee noin 25 minuutissa keskustan tuntumaan ja töihin menee saman verran (etäisyyksissä tosin on kilometrien ero, mutta keskustapyöräily on hidasta).

Tiistaina näin myös ensimmäistä kertaa yhden työkaverin (ei suomalainen) sekä toisen firmassa työskentelevän suomalaisen. Reinin rannalla oli mukava ottaa tuopillinen ja kelikin oli tiistain ajan todella mukava, lämpöä yli 25.

Muuta erikoista ei tiistaina tainnutkaan sattua.